Džudžević pisao Jočiću

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević uputio je kasno sinoć pismo, ministru unutrašnjih poslova, Draganu Jočiću u kome se kaže.

Poštovani ministre Jočiću,

Želim da Vas upoznam da poslednji dramatični događaji u Islamskoj zajednici prijete da prerastu u otvorene sukobe sa nesagledivim posledicama.

Naime, naoružane grupe Muamera Zukorlića već nekoliko dana zaposjele su centralnu novopazarsku džamiju – Altun Alem sa ciljem da spriječe obavljanje vjerske službe imamima i vjernicima Islamske zajednice Srbije.

Ovim činom imenovani je izvršio više krivičnih djela: naoružavanje neformalnih grupa, nasilni upad tih naoružanih grupa u vjerski objekat i nasilno sprječavanje obavljanja vjerskih obreda.

Osim navedenih protivustavnih, protivzakonskih radnji, Muamer Zukorlić naredio je direktoru medrese u Novom Pazaru da izbaci iz ove vjerske srednje škole sve učenike čije roditelje on smatra politički nepodobnim, odnosno koji ne podržavaju njega.

Zbog svega naprijed izloženog, tražim od Vas da pod hitno preduzmete sve zakonom predviđene mjere kako bi se omogućilo, da vjerski službenici i vjernici Islamske zajednice Srbije mogu slobodno da obavljaju svoje vjerske obaveze i obrede.

Poštovani ministre Jočiću, tražim od Vas da hitno razoružate lica koja sprječavaju redovno obavljanje vjerske službe u Altun-Alem džamiji i obezbjedite javni red i mir u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.