Izložba Izudina Porovića “Ples duše”

U galeriji Bošnjačkog nacionalnog vijeća otvorena je izložba slika Izudina Porovića, “Ples duše” digitalna grafika.

“Grafike velikih formata, obuhvćene ciklusom umjetnika Izudina Porovića koji živi i radi u Njemačkoj, nalaze izvorište u djelima pjesnika Dzelaluddna Rumija (1207-1273) nose naslov – Ples Duše. Ovi radovi, nastali u zadnje tri godine, su izraz jedne duboke srodnosti duše s pjesnikom, koji je kao vjernik – musliman napisao mnoštvo mističnih tekstova, pogotovo njegovo remekdjelo – Mesnevija – koje je Porovića posebno inspirisalo, u historiji literature često nazivano kao – magzi Kur'an (srž Kur'ana) i na mnogobrojne jezike prevedeno. Naslov – Ples duse – može imati više značenja. Sjedne strane to je mistična potraga za istinom, kod koje onaj koji traži Boga na više načina se približava centru svoje težnje. Istovremeno to može biti ples derviša koji se u kružnom kretanju dovodi do jednog stanja uzvišenosti…”

“Posmatrač uočava obojene površine koje se dodiruju i preklapaju; neke su strukturirane dok su druge široke, čiste površine. Postoje mekani prelazi kroz koje nastaju bojeni efekti kao i jasno jedna od druge odvojene cijeline. Upadijivi su tamno-svijetli i komplementarni kontrasti boja, u tradiciji van Gogha i ekspresionista, koje se međusobno intenziviraju i zrače. Arabeska, koja pogotovu u islamskoj umjetnosti oduvijek preovladava u ornamentalnim formama, predstavlja na većini grafika jasnu vezu sa Rumijevim kulturnim porijeklom. Porovic koristi arapsko pismo koje u nekim radovima dominiraju kompozicijom, dok u drugim više suzdržano, kao udahnute na površinu lista prije nego što će se rastvoriti stvatajući igru boja u bezbroj varijanti.”

Historičar umjetnosti Dr. Annette Wauschkuhn
Heidelberg, Njemačka

Izudin Porović je rođen u Prijepolju 1952 god. gdje je završio Učiteljsku školu. Kao petnaestogodišnjak posjećuje retrospektivnu izložbu slika i crteža Vincenta van Gogha u Narodnom muzeju u Beogradu što će presudno uticati da se posveti slikarstvu. Kao student Likovne Akademije u Sarajevu, početkom sedamdesetih godina gdje u to vrijeme preovladava interes za figurativno slikarstvo i hiperrealizam, on se kao jedan od rijetkih bavi apstraktnim ekspresionizmom i enformelom. Posle zavrsene akademije radi kao nastavnik likovne umjetnosti u sredjoj školi u Prijepolju. 1984 postaje član ULUBIH-a. Od 1993. živi i radi kao slobodni umjetnik u Njemačkoj. Član je saveznog udruženja likovnih umjetnika Njemačke.

Važnije samostalne izložbe

1988 Beograd: Galerija 73
1993 Heilbronn: Ausstellung im Rathaus “Lichthof”
1996 Stuttgart: Galerie Experiment
1997 Bad Rappenau: Kunst im Kulturhaus
1998 Sarajevo: Galerija Mak
1999 Mannheim: Galerie Friedrichsring
2002 Heilbronn: Galerie U21
2003 Ludwigshafen: Pfalzbau Theater
2005 Mannheim: Modehaus Engelhorn
2006 Muzej u Prijepolju
2006 Galerija BNV Novi Pazar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.