KONAČNO USVOJEN CJELOVIT PLAN UDŽBENIKA NA BOSANSKOM JEZIKU ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

Na današnjoj sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta koja je održana u Palati Srbija u Beogradu, usvojen je cjelovit Plan udžbenika na bosanskom jeziku za osnovne i srednje škole.

Danas održana sjednica Nacionalnog prosvjetnog savjeta je treća po redu na kojoj se raspravljalo o usvajanju Plana udžbenika na bosanskom jeziku, s tim što su na prethodnim sjednicama unošene izmjene i dopune predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Plan udžbenika na bosanskom jeziku koji je danas konačno usvojen je sastavni dio Plana udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, a u koji  ulaze i planovi udžbenika na mađarskom, hrvatskom, albanskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i bugarskom jeziku.

Plan udžbenika sadrži spisak udžbenika koji će se koristiti u nastavi bosanskog kao maternjeg jezika i u nastavi predmeta od značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu – muzičke i likovne kulture, historije, svijeta oko nas, odnosno prirode i društva.

Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda današnje sjednice Nacionalnog prosvjetnog savjeta je bio i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Nakon kraće diskusije, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je uklonjen sa dnevnog reda današnje sjednice, jer bi prijedlog izmjena Zakona značio uskraćivanje prava pripadnika nacionalnih manjina na učešće u upravljanju ustanovama koje su nacionalni savjeti nacionalnih manjina proglasili ustanovama  od posebnog značaja.

Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta prisustvovao je potpredsjednik Esad Džudžo, koji je ovlašten da koordinira implementaciju prava iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.