Konferencija o pravima pripadnika nacionalnih manjina

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, šef resora za informisanje u BNV Muhedin Fijuljanin i koordinator za informisanje u BNV Nazim Ličina, učestvovali su u radu Konferencije o pravima pripadnika nacionalnih manjina koja je održana u Novom Sadu.

Na toj konferenciji se došlo do zaključka da nacionalne manjine u Vojvodini u praksi znatno bolje ostvaruju svoja prava nego što je to slučaj u ostatku Srbije.

Na skupu je rečeno da u oblasti prava i dalje postoji niz nedostataka, a prije svega zbog nepostojanja odgovarajućih zakona o izboru i nadlježnostima manjinskih nacionalnih vijeća. Na međuetničke odnose u Srbiji i dalje utiču ostaci teškog nasljeđa prethodnog režima i teški društveno-ekonomski uslovi, istakli su učesnici konferencije.

U izvještajima brojnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i predstavnika manjinskih nacionalnih vijeća, navedeno je da su prava manjina u Srbiji i dalje ugrožena.

Konferenciji su prisustvovali i pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić, predsjednica Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Ana Tomanova Makanova, Nadia Skenderović Ćuk iz Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu i predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji.

Konferenciju su organizovali Vojvođanski centar za ljudska prava i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.