Manjinski mediji u Srbiji osnivaju svoju asocijaciju

Osnivanje Asocijacije medija na manjinskim jezicima u Srbiji započeto je danas sastankom u prostorijama Tanjuga, gdje su predstavnici tih medija izabrali Inicijativni odbor i utvrdili rok za osnivanje te asocijacije.

“Na današnjem sastanku predstavnika manjina, koji je organizovan na inicijativu i u režiji direktora Tanjuga, dogovorili smo se da realizujemo staru inicijaivu o formiranju Asocijacije manjinskih medija u Srbiji”, rekao je predsjednik Inicijativnog odbora Nebojša Ivanov iz lista na bugarskom jeziku “Bratstvo”.

Osnovna zamisao je da Asocijacija bude nevladino profesionalno udruženje manjinskih medija u Srbiji, koje će medijima omogućiti da odlučnije nastupe u odnosima s Vladom Srbije i medjunarodnom zajednicom, da unaprijede svoj status i da poboljšaju pristup budžetskim fondovima, ali i evropskim fondovima koji promovišu razvoj medija u jugoistočnoj Evropi, kazao je Ivanov.

Direktor Tanjuga Luka Mičeta je, pozdravljajući predstavnike desetak medija na manjinskim jezicima, rekao da je pravo na slobodu medija jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Zadatak svake države je da vodi računa o medijima, a posebno o medijima nacionalnih manjina”, istakao je Mičeta.

On je rekao da će nacionalna novinska agencija Tanjug pomochi Asocijaciju koliko god bude mogla – ustupanjem Medjunarodnog press centra za organizovanje promocija i konferencija, davanjem pristupa servisu informacija, kao i inkorporiranjem vijesti manjinskih medija u informativne pakete Tanjuga.

Predsjednik Inicijativnog odbora će u narednih desetak dana završiti izradu statuta i osnivačkog ugovora Asocijacije i proslijediti ih drugim članovima, a do kraja godine bi trebalo da bude održana i Skupština Asocijacije, koja će usvojiti osnivačke akte.

U Inicijativni odbor imenovani su i Vladimir Palančanin iz lista na rusinskom jeziku “Ruske slovo”, Muhedin Fijuljanin iz “Bošnjačke riječi”, Suzana Kujundžić- Ostojić iz “Bunjevačkih novina” i Zvonimir Perušić iz “Hrvatske riječi”.

Jelena Perković iz lista “Ruske slovo” istakla je da bi Asocijacija trebalo da omoguchi uspostavljanje sistemskih odnosa s matičnim drzzavama nacionalnih manjina, jer ta saradnja za sada zavisi od ličnih kontakata i dobre volje.

Asocijacija treba i da pomogne manjinskim narodima da postanu vidljivi i unaprijede medjusobnu saradnju.

“Nismo vidljivi i ne poznajemo se, ni sa drugima, ni između sebe”, istakla je ona.

Perkovićeva je ukazala da bi bilo dobro da Asocijacija postane funkcionalna do sredine januara kako bi mogla na vrijeme da konuriše za budžetska sredstva, ali i za evropske fondove.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.