Medalja “Rifat Burdžović Tršo” Sandžačkim novinama

Bošnjačko nacionalno vijeće dodijelilo je Nacionalnu nagradu Bošnjaka u Republici Srbiji „Medalju Rifat Burdžović – Tršo“ za 2009. godinu Nezavisnom heftičniku „Sandžačke novine“.

Nagradu “Medalja Rifat Burdžović – Tršo” glavnom i odgovornom uredniku “Sandžačkih novina” Muhedinu Fijuljaninu uručio je predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, na svečanosti u Novom Pazaru, 25. februara 2009. godine.

 
Svojim radom na ostvarenju, promociji i unapređenju manjinskih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji u oblasti informisanja na maternjem bosanskom jeziku, implementaciji međunarodnih standarda u oblasti zaštite i ostvarenja prava manjina, kao i sveukupnoj borbi za slobodu medija, razvoj demokratije i uspostavljanje evropskih vrijednosti i standarda, “Sandžačke novine” kao institucija od posebnog nacionalnog značaja su dale poseban doprinos u unapređenju ljudskih prava uopšte i izgradnji multietničkog i multikulturalnog društva – kaže se u obrazloženju Odluke o dodjeli nagrade.

Dodjela Nacionalne nagrade “Medalja Rifat Burdžović – Tršo” Sandžačkim novinama upriličena je u okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Na svečanosti tim povodom promovisan je i novi dvobroj Časopisa za kulturu i društveni život Sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ”, koga su predstavili glavni i odgovorni urednik Redžep Škrijelj i književnik Rasim Ćelahmetović.

Nezavisni nedjeljnik „Sandžačke novine“ su četvrti dobitnik Nacionalne nagrade „Medalja Rifat Burdžević – Tršo“. Prethodni dobitnici ove nagrade su predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara.

Novi Pazar                                                Informativna služba
26.02.2009. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.