Mini intervju sa Muhedinom Fijuljaninom, glavnim i odgovornim urednikom Bošnjačke riječi

bnv.org.yu: Šta je to “Bošnjačka riječ”?

Muhedin Fijuljanin: U interesu istine, a sa ciljem očuvanja, njegovanja, afirmacije i daljeg razvoja i promocije nacionalnih vrijednosti bošnjačkog naroda na ovim prostorima, te univerzalnih vrijednosti ljudskoga roda uopšte, Bošnjačko nacionalno vijeće kao najveće predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, osnovalo je ”Bošnjačku riječ” – časopis za društveni život i kulturu Bošnjaka. Kao prvi štampani medij ovakvog profila iza časopisa stala je, po prvi put u našoj novijoj istoriji, i zvanična vlast – Vlada Republike Srbije koja preko Ministarstva kulture učestvuje u njegovom sufinansiranju.

Shodno svojim osnovnim ciljevima i načelima struke, časopis ”Bošnjačka riječ” će tretirati sva društvena pitanja, probleme i pojave koji su od značaja za bošnjački nacionalni identitet, kao i pitanja i pojave koje značajno utiču ili mogu uticati na bošnjački nacionalni identitet i opšteprihvaćene ljudske vrijednosti i standarde savremene Evrope i svijeta. U tom i takvom naumu, časopis će istrajati u nastojanju da postane ogledalo bošnjačkog nacionalnog bića na ovim prostorima i njegove evropske orijentacije, svjestan odgovornosti za svako ispisano slovo, a ne samo riječ.

bnv.org.yu: Kada možemo očekivati prvi broj ”Bošnjačke riječi”

Muhedin Fijuljanin: Prvi broj časopisa ”Bošnjačka riječ” možemo očekivati polovinom mjeseca aprila. Po svojoj formi, sadržini i stilu, biće to nešto sasvim novo na ovdašnjim medijskim prostorima, a od autora tekstova ovom prilikom ćemo pomenuti samo neke: prof. dr Ferida Muhića, prof. dr Muniba Maglajlića, Miliku Pavlovića, prof. dr Senahida Halilovića, Faruka Dizdarevića, mr Redžepa Škrijelja, mr Esada Rahića, mr Selima Šaćirovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.