Ministar kulture Nebojša Bradić i ministar Sulejman Ugljanin posjetili BNV

Ministar kulture Nebojša Bradić i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Dr. Sulejman Ugljanin posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće i sa predstavnicima najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka razgovarali o problemima zaštite kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka i implementaciji manjinskih prava u oblasti kulture i informisanja.

Ističući da su Bošnjaci u Republici Srbiji, kao jedna od brojnijih manjinskih zajednica, počeli ostvarivati svoja nacionalna prava u većoj mjeri u posljednjih nekoliko godina, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević upoznao je ministre Ugljanina i Bradića sa osnovnim problemima u ovim oblastima, ističući pri tom prioritete rada na planu poboljšanja postojećeg stanja.

Džudžević je tom prilikom posebno naglasio potrebu definisanja bošnjačkog kulturnog nasljeđa na način da se ono veže za etničko ime i tradiciju sandžačkih Bošnjaka.

On je istakao neophodnost formiranja zajedničke komisije Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva kulture čiji bi rezultat bio formiranje posebnog Zavoda za zaštitu kulturne baštine koji bi se bavio zaštitom i unapređenjem kulturnog nasljeđa sandžačkih Bošnjaka.

U oblasti medija posebno je naglašeno pitanje redefinisanja postojećeg plana raspodjele TV i radio frekvencija tako da region Sandžak bude jedna radiodifuzna oblast, kao i uspostavljanje posebne emisije na Javnom servisu RTS na bosanskom jeziku.

Ministri Ugljanin i Bradić izrazili su spremnost svojih ministarstava na značajniju pomoć u podršci projekata koji doprinose očuvanju kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka i informisanju na bosanskom jeziku. Oni su istakli da problemi postoje ali da se zajedničkim radom mnoge stvari mogu riješiti, za šta će Bošnjačko nacionalno vijeće imati podršku ovih ministarstava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.