NASTAVA NA BOSANSKOM JEZIKU – ISKUSTVA I IZAZOVI

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je, povodom 21. Februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, organizovana konferencija  “Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi” u kojoj su učestvovali autori nastavnih planova i programa i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, kao i javna tribina pod istim nazivom.

Konferencija je organizirana sa ciljem dogovora o izradi nedostajućih planova i programa i udžbenika, u skladu sa planom udžbenika na bosanskom jeziku koji je u procesu usvajanja od strane Nacionalnog prosvjetnog savjeta.

U pogledu nedostajućih planova i udžbenika iz grupe nacionalnih predmeta naročito je istaknuta potreba multidimenzionalnog pristupa historijskim događajima i ličnostima iz naše prošlosti kako bi se na taj način pristupilo onome što se dešavalo tokom 19. i 20. stoljeća.

 

2016-02-21 - dan matenjeg jezika (1)

2016-02-21 - dan matenjeg jezika (2)

Na potom održanoj javnoj tribini učesnici konferencije “Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi” su prezentovali svoja viđenja prevazilaženja izazova u nastavi na bosanskom jeziku, gdje je posebno naznačena praktična realizacija dodataka iz grupe nacionalnih predmeta, ali i uključivanje sadržaja iz lokalne odnosno zavičajne prošlosti u dodatke iz historije.

 

2016-02-21 - dan matenjeg jezika (3)

2016-02-21 - dan matenjeg jezika (4)

Javnoj tribini je prisustvovao veliki broj odgajatelja, nastavnika razredne i predmetne nastave, kao i stručnih saradnika u nastavi na bosanskom jeziku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.