Novi izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće?

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je predložio da odmah po konstituisanju novog republičkog parlamenta i izbora vlade budu raspisani izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. To će, kako je rekao, voditi postizanju unutarbošnjačkog konsenzusa i ojačati legitimitet tog tijela i njegov kapacitet za ostvarivanje parnerske uloge između manjinske zajednice i resornih ministarstava.

On je naveo, kako je preneo Tanjug, da je vrijeme „lijevih i desnih“ ekstremizama prošlo, a da izborna pobjeda koalicije DS, SDA i Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru pokazuje da ni kod građana Sandžaka više ne prolaze ekstremističke ideje.

Uvažavanje ovog Džudževićevog prijedloga značilo bi novu izbornu utakmicu za Bošnjačko nacionalno vijeće i ukidanje postojanja dva BNV, jednog sa Džudževićem na čelu, i drugog, koji predvodi Samir Tandir, a koji je blizak muftiji Muameru Zukorliću.

Ovaj prijedlog Džudževića nailazi na različite reakcije. Samir Tandir, predsjednik neprizanatog BNV-a, kaže da „Bošnjačko nacionalno vijeće postoji i formirano je u skladu sa izbornom voljom Bošnjaka iskazanom 6. juna 2010. godine“.

„Mi ćemo insistirati na deblokadi rada ovog vijeća od strane državnih organa i na ispitivanju svih zloupotreba koje su pratile njegovo formiranje“, kazao je Tandir za „politiku“. On je podsjetio na izmjenu poslovnika uoči formiranja ovog vijeća insistirajući na odgovornosti bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića.

„Sav kriminal državnih službenika, koji je pratio formiranje ovog vijeća mora prvo da se procesuira i utvrde krivci i kazne,“, rekao je Tandir.

BNV, sa Tandirom na čelu, formiran je od 17 članova Bošnjačke kulturne zajednice i dva člana sa liste „preporod“. Vijeće po statutu ima 35 članova i Tandir kaže da i dalje važi ponuda vijećnicima sa ostalih lista („Preporoda“ i Bošnjačke liste“) da se pridruže i prihvate legitimnost već izabranih organa tog vijeća.

Seadetin Mujezinović, koordinator “Preporoda”, liste koja je prije dvije godine osvojila pet mandata, smatra da je štetno za Bošnjake što su jednina nacionalna zajednica u Srbiji koja nema valjano konstituisano manjinsko vijeće. Mujezinović ne bi da se izjašnjava ni o Džudževićevom prijedlogu niti o Tandirovoj tezi da BNV “već postoji”. On samo zagovara dogovor kako bi Bošnjaci dobili ovaj važan organ, ali u potpunosti u skladu sa zakonom i ostalim propisima.

Džudžević je, pak, ocjenio, kako je prenio Tanjug, i da je “fenomen Zukorlić” vlastima služio kao alibi za nepoštovanje manjinskih prava Bošnjaka u Sandžaku.

Izvor: Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.