OBILJEŽEN DAN ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo Svečanu sjednicu povodom obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, Vijeće je donijelo odluku o dodjeli Plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos razvoju i unaprjeđenju nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Također, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća donio je odluku o dodijeli Uskufi diploma kao znak posebnog priznanja i iskazane zahvalnosti ustanovama i pojedincima za poseban doprinos u implementaciji nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin čestitao je 21. februar svim građanima Sandžaka i istakao zahvalnost vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i direktorima obrazovnih ustanova koji su svojim trudom i radom omogućili bošnjačkoj djeci obrazovanje na njihovom maternjem, bosanskom jeziku. Time su, kako naglašava predsjednik Vijeća, stvorili uslove budućim generacijama za ostvarivanje svojih Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

Svečanoj sjednici BNV-a su pored vijećnika prisustvovali i predstavnici Vijeća Crne Gore, predstavnici nevladinog sektora, direktori škola u Sandžaku kao i ostale zvanice iz javnog i kulturnog života.

Plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodijeljene su: Prof. dr. Seadu Šemsoviću, profesoru na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Melidi Rebronja, profesorici bosanskoga jezika, Adeli Melajac, profesorici razredne nastave na bosanskom jeziku, Saneli Međedović, profesorici razredne nastave na bosanskom jeziku, Dinu Lotincu, master filologu i posthumno rahmetli Amiru Dautoviću, prvom predsjedniku Društva za bosanski jezik i književnost.

Diplome Muhamed Hevai Uskufi kao znak priznanja i iskazane zahvalnosti za poseban doprinos u implementaciji nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, dobili su: Ahmedin Đerlek, direktor OŠ Avdo Međedović iz Novog Pazara, Remzija Koničanin, stručni saradnik u OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Pazara, Nermina Talović, nastavnica OŠ Svetozar Marković iz Sjenice, Seniha Škrijelj, nastavnica u OŠ Rifat Burdžović Tršo iz Tutina, Azra Bogućanin, nastavnica u OŠ Desanka Maksimović iz Novog Pazara, Hazema Ništović, iz Tuzle, autorica više udžbenika na bosanskom jeziku, Naka Nikšić, iz Novog Pazara, autorica dodataka u nastavi na bosanskom jeziku, Suada Hodžić, odgajateljica u predškolskoj ustanovi Mladost iz Novog Pazara,  Farisa Fetahović, vaspitačica u predškolskoj ustanovi Mladost iz Novog Pazara i kao ustanovi u kojoj se nastava na bosanskom jeziku odvija u najvećem broju odjeljenja, Osnovnoj školi Vuk Karadžić iz Novog Pazara.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo Svečanu sjednicu povodom obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Posted by Bošnjačko nacionalno vijeće on Mittwoch, 21. Februar 2018

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.