Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

23 Bošnjaka konkurisalo za vatrogasce, u Novom Pazaru nije primljen nijedan

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, tražeći informacije o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavili na Konkurs za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, objavljen 26. oktobra 2023. godine.

Nakon objavljivanja rezultata, konstatovano je da u Novom Pazaru nije primljen nijedan kandidat bošnjačke nacionalnosti, dok je primljeno sedam kandidata srpske nacionalnosti. Od ukupno tri primljena kandidata Bošnjaka, po jedan je iz Prijepolja, Priboja i Tutina, a ukupan broj primljenih kandidata iz sandžačkih opština iznosi 18.

Podsjećamo da je Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo sve zainteresirane Bošnjake da se prijave na konkurs MUP-a i naglase svoju nacionalnu pripadnost. U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Vijeće je zatražilo zvanične informacije kako bi adekvatno reagovalo kod domaćih i međunarodnih aktera.

Vijeće već godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u službama sa državnim ovlaštenjima, posebno u policiji. Na sastancima sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija, predstavnici Vijeća su iznosili činjenice i konkretne primjere diskriminacije, ukazujući na ozbiljan problem Bošnjaka u Republici Srbiji.


Povezane objave

Close
Close