Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

FREEDOM HOUSE: SRBIJA VIŠE NIJE DEMOKRATSKA ZEMLJA

Jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, zloupotreba moći i taktike strahovlade predsjednika Aleksandra Vučića doveli su do toga da Srbija prvi put od 2003. godine ispadne iz kategorije demokratskih država, zaključak je međunarodne organizacije Freedom House. Ova organizacija ističe i da je u Srbiji došlo do porasta visoke korupcije koja se ne kažnjava i veće kontrole medija.
 
Organizacija Freedom House ocjenjuje da je u Srbiji u prošloj godini došlo do porasta korupcije, pogotovo one na visokom nivou.
 
„Do 2019. godine korupcija na visokom nivou postala je sve jača, a već krhke antikorupcijske institucije su dodatno oslabljene“, piše u izvještaju ove organizacije za prošlu godinu u kom se podsjeća da je SNS došao na vlast koristeći parolu borbe protiv korupcije. 
 
Malo je pokrenutih istraga, a kamoli presuda u ovim slučajevima, pa djeluje da se problem korupcije na visokom nivou pogoršava, ocjenjuje Freedom House. 
 
Istražni organi, kako se dalje navodi, rutinski ignorišu otkrića istraživačkih novinara, a zvaničnici vladajuće stranke i pridruženi tabloidi daju sve od sebe da diskredituju one novinare koji otkrivaju korupciju.
 
„Kao i prethodnih godina, brojni korupcijski skandali, i veliki i mali, 2019. godine su potresli Srbiju, ali većina je prošla bez ozbiljne istrage ili krivičnog gonjenja“, navodi ova organizacija. Kao jedan od primjera daje slučaj koruptivnih veza Siniše Malog o kom je prošle godine pisao KRIK kada je otkrio da je njegovom bratu automobil i stan ustupila na korištenje firma „Milenijum tim“ koja dobija najvrjednije poslove u državi.
 
Kao jedan od razloga za pogoršanje stanja u Srbiji je i situacija u medijima koje u velikoj mjeri kontroliše vlast.
 
„Većina štampanih i elektronskih medija je pod kontrolom vladajućeg SNS-a“, zaključuje se u analizi Fridom hausa, a kao najgori primjeri istaknuti su televizija „Pink“ i tabloid „Informer“.
 
„(Oni) služe kao propagandni mediji SNS-a koji se koriste da hvale vladajuću stranku i njenog lidera, a istovremeno demonizuju njihove kritičare i protivnike.“
 
Kako dalje navodi Freedom House, manje ekstremni u ovome su javni servis Radio-televizija Srbije i novine „Politika“ koji su nešto suptilniji u prorežimskom izvještavanju, ali i ekstremno ograničavaju medijski prostor za aktivnost opozicije.
 
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) marginalizovala je opoziciju, zaključuje Freedom House.
 
„U Srbiji opozicija ne osjeća da može efikasno da se zalaže za promjene politike, jer je vladajuća stranka radila na tome da joj uskrati priliku i sumnja da bi ikada mogla da osvoji vlast na izborima.“
 
Freedom House je, podsjetimo, nezavisna svjetska organizacija koja se bavi širenjem slobode i demokratije u svijetu, analizirajući prepreke i zagovarajući veća politička prava i građanske slobode.
 
Ova organizacija nekoliko godina zaredom upozorava na sve goru situaciju u Srbiji kada je u pitanju stanje demokratije. I do sada je isticala probleme poput korupcije i kontrole medija, a prošle godine saopštila je i da je Srbija izgubila status slobodne države.
 
Izvor: Milica Vojinović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 

Povezane objave

Close
Close