Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

GOVOR PREDSJEDNICE BNV NA PROSLAVI DANA ZASTAVE

Govor predsjednice BNV dr. Jasmine Curić na obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave:
 
„Drage Bošnjakinje i Bošnjaci, dragi građani Sandžaka selam alejkum i dobar dan. 
 
Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano BNV  koje je obilježilo veoma važan historijski period za ostvarivanje prava Bošnjaka Sandžaka.
 
Svaki novi 11. maj, Dan bošnjačke zastave, predstavlja novi početak i novu šansu jedinstva, sloge i uspjeha Bošnjaka.
 
U ovim izazovnim vremenima pred nama je velika odgovornost da izgradimo narušeno jedinstvo jer samo jedinstveni i okupljeni oko osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike možemo riješiti položaj Bošnjaka, status regije Sandžak i obezbijediti sigurnu budućnost za nove generacije.
 
Na izgradnji jedinstva moramo raditi svi počevši od svojih lokalnih zajednica,  institucija pa sve do najviših političkih i društvenih instanci našeg društva.
 
Bošnjaci su autohton evropski narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i zajedno dijeli radost sa svim ostalim narodima koji žive ovdje pa na taj način doprinosi ljepoti različitosti ovog našeg ponosnog Sandžaka.
 
Naša zastava, nekada osporavana, danas krasi veliki broj naših organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu.
 
Bošnjačka zastava na jarbolima širom Sandžaka je dokaz naših uspjeha i simbol slobode, mira i dostojanstva našeg naroda. 
 
Svim Bošnjacima u Sandžaku, u Srbiji i širom dijaspore želim da ovaj blagdan protekne u miru, sreći i najboljem zdravlju i raspoloženju.
 
 SRETAN DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE!“
 

Povezane objave

Close
Close