Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

GOVOR PREDSJEDNICE BNV NA TRADICIONALNOM BAJRAMSKOM PRIJEMU

Govor predsjednice BNV dr. Jasmine Curić na tradicionalnom prijemu povodom Ramazanskog bajrama:
 
"Uvaženi gosti, dragi prijatelji,  Esselamu-alejkum, dobro veče i Bajram šerif mubarek olsun.
 
Ramazanski bajram je blagdan koji ima posebno mjesto kod Bošnjaka. Bajram dočekujemo nakon mjeseca posta i ibadeta. Današnji blagdan je poseban dan jer je posvećen porodici i porodičnim vrijednostima, našim prijateljima i komšijama, ali i dan posvećen zajednici u kojoj svako od nas živi i djeluje. 
 
Bajramski dani su prilika da podstaknemo širenje tolerancije, razumijevanja i humanosti među ljudima svih nacija i vjera koji žive u Sandžaku. 

Bajram je nacionalni blagdan Bošnjaka Sandžaka, kako onih koji žive u zemlji tako i onih koji žive u dijaspori. Nažalost, veliki broj naših sunarodnika dočekuje Bajram u inostranstvu, odvojen od porodice i od svoje domovine – Sandžaka. 

Upravo zbog njih, večeras moramo poručiti da će Bošnjačko nacionalno vijeće posvetiti puno više pažnje bošnjačkoj dijaspori u narednom periodu i da ćemo dati sve od sebe kako bismo Bošnjacima u dijaspori pomogli u očuvanju njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta i bolje ih povezali sa svojom domovinom. 
U ovim izazovnim vremenima pred nama je velika odgovornost da okupljeni oko osnovnih zajedničkih stavova bošnjačke nacionalne politike riješimo položaj Bošnjaka, status regije Sandžak i obezbijedimo sigurnu budućnost za nove generacije.
 
Danas, više nego ikada prije moramo raditi ka ostvarivanju tih ciljeva kako bi generacije koje dolaze imale sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.  Dragi gosti, želim vam da predstojeće bajramske dane provedete u sreći i blagostanju sa svojom porodicom i svojim bližnjima.  
 
Bajram Šerif Mubarek Olsun!"
 

Povezane objave

Close
Close