Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Genocid ne smijemo zaboraviti

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici danas organizovalo podjelu cvijeta Srebrenice na gradskom šetalištu u Novom Pazaru.

Građani su na štandu dobijali i informativni flajer uz cvijet Srebrenice u kojem su osnovne informacije o zločinima u Srebrenici, aktivnostima Vijeća u podsjećanju na 11. juli i izjave značajnih ličnosti o Srebrenici.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić kazala je za medije da se genocid u Srebrenici ne smije nikada zaboraviti, samo tako zajedničkim snagama se može raditi na izgradnji sigurne budućnosti za Sandžak.


„Srebrenica je najveći zločin koji je učinjen na tlu Evrope, genocid koji mi ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je naša vječna rana, ne samo Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine već rana cijele Evrope. Mi ćemo podsjećati na sve zločine koji su izvršeni u Srebrenici i zločine koji su izvršeni nad Bošnjacima kroz historiju ne da bismo mrzeli već zapravo da bismo nove generacije podučili da nam se to više nikada ne desi. Zločini izvršeni nad Bošnjacima treba da su nam lekcija da zločini nikada nikome nisu ništa dobro donijeli niti žrtvama niti počiniocima. Ja ovom prilikom pozivam sve građane Sandžaka da naučeni da su se zločini negativno odrazili na sve, zajedno gradimo budućnost, da zajedno gradimo demokratsko društvo. Bošnjaci su civilizovan evropski narod, koji se ponosi svojom historijom i nikada nikom nisu učinili zlo niti ikada izvršili zločin, ne što nisu hrabri, već zato što su civilizovan evropski narod i što znaju da su zločini donijeli loše ne samo za one koji su pretpjeli već i za one koji su zločin činili“, kazala je predsjednica.

Danas je i delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Potočarima gdje se obilježava 27. godišnjica od zločina, a Vijeće je 9. jula organizovalo i izložbu ilustracija „Podsjećanje“ autora Admira Delića, kojima su prikazana stradanja u Srebrenici.

Povezane objave

Close
Close