Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

LJEKARI IZ BOSNE I HERCEGOVINE POSJETILI BNV

Grupa ljekara iz Bosne i Hercegovine  koja već sedmicu dana boravi u novopazarskoj bolnici kao ispomoć medicinskom osoblju posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća. 

 
U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće u ovoj situaciji koja nas je zadesila, odmah nakon saznanja o alarmantnoj situaciji u novopazarskoj bolnici, reagovalo i među prvima uspostavilo kontakt sa zvaničnicima iz BIH.

 
„Odmah smo uvidjeli da je bolnica u Novom Pazaru pred kolapsom i da joj hitno treba pomoć i u opremi i u medicinskom osoblju. U svojstvu predsjednice BNV sam sve vrijeme bila u direktnom kontaktu sa zvaničnicima u BiH, prije svega sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH gospodinom Šefikom Džaferovićem koji je iskazivao iskrenu zabrinutost za situaciju u Sandzaku i želju da pomogne. Osuđujemo što vlasti Srbije nisu odmah nakon našeg zahtjeva dozvolile dolazak ljekara iz Bosne i Hercegovine jer bi time, sigurna sam, posljedice sa kojima se danas suočavamo bile znatno blaže. U razgovoru sa timom ljekara koji nam je danas u posjeti imala sam prilike da se uvjerim u ozbiljnost situacije koja i dalje postoji u novopazarskoj bolnici. Pokazalo se da su ljekari iz Bosne i Hercegovine od velike pomoći svojim kolegama u Sandžaku u borbi protiv virusa. Svim ljekarima, koji su se svojim dolaskom kod nas izložili velikoj opasnosti i naporu u ime BNV i u svoje ime iskazujem priznanje i zahvalnost.  U ime Bošnjaka i svih građana Sandžaka zahvaljujem se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ostalim bosanskim zvaničnicima, bh. diplomatiji te cjelokupnoj bosansko-hercegovačkoj javnosti na istrajnom zalaganju da se iznađe način dolaska  medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u Sandžak.“ – rekla je dr. Curić. 

 
Direktor sarajevske Hitne pomoći dr. Adem Zalihić je rekao da su nakon apela predsjedavaćujeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića mnogi zdravstveni radnici diljem BiH iskazali spremnost da dođu u Sandžak i da pomognu dragom narodu Sandžaka u ovoj situaciji, bez obzira što se epidemiološka situacija u BiH pogoršava. 

 
„Što se tiče gostoprimstva u Sandžaku, teško da se negdje može naći ovakvo gostoprimstvo i mi svi mislimo tako, bez imalo kurtoazije. Od kolega u bolnici pa do građana primjećujemo veliko gostoprimstvo naroda Sandžaka.“ – rekao je dr. Zalihić.

 
Grupa od desetak ljekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine stigla je 10. jula u Novi Pazar na ispomoć ovdašnjim doktorima. Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije uputilo zahvalnost državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju i opremi koja je stigla u Novi Pazar i Sandžak.

 

Povezane objave

Close
Close