Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OBUKA ZA PRIMJENU STANDARDA POSTIGNUĆA ZA KRAJ PRVOG CIKLUSA ZA BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Bošnjačko nacionalno vijeće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavodom za vrednovanje obrazovanja i odgoja iz Beograda započelo je danas seriju programa stručnog usavršavanja „Obuka nastavnika za primjenu opštih standarda postignuća za kraj prvog ciklusa za Bosanski jezik i književnost“.

Pri obraćanju učesnicima, predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić je rekla da Bošnjačko nacionalno vijeće ovim i sličnim programima usavršavanja nastoji da unaprijedi kompetencije nastavnika koji se nalaze u nastavi na bosanskom jeziku te time unaprijedi proces obrazovanja na bosanskom, kao i opšti obrazovni sistem u Sandžaku. 

„Stručni programi usavršavanja za profesore razredne nastave su od velikog značaja jer su ti prosvjetni radnici prvi sa kojim djeca dolaze u kontakt u svom dugom i izazovnom procesu obrazovanja. Učitelji i učiteljice imaju presudan uticaj na dalje obrazovanje djece prije svega zbog dobi u kojem se nalaze njihovi učenici. U tom periodu djeca ulaze u obrazovni sistem te usvajaju prva znanja o svojem okruženju ali i stupaju u neposredan kontakt sa većim brojem svojih vršnjaka. Nadamo se da će nam epidemiološke mjere u skorašnjoj budućnosti dozvoliti da nastavimo sa organizacijom još većeg broja stručnih programa usavršavanja jer je to jedan od važnih načina za unapređenje obrazovanja na bosanskom jeziku.“ – kazala je dr. Curić. 

Ciljna grupa ove obuke su nastavnici razredne nastave koji ostvaruju programe nastave i učenja na bosanskome jeziku u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i odgoja. Obuka se sprovodi neposredno i nakon savladanog programa učesnici Obuke dobit će uvjerenje o savladanom programu (8 bodova). Program realizuju profesori razredne nastave Sanela Međedović i Adela Melajac.
 
Današnja obuka je prva u nizu od deset, a obuke će se održavati svakog vikenda u prostorijama Glavnog ureda BNV tokom mjeseca oktobra i novembra ove godine. Kroz obuke će proći više od tri stotine učitelja i učiteljica koji su u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.
 

Povezane objave

Close
Close