Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

ONLINE TRIBINA „ZAVNOS – Historijske okolnosti, značaj i perspektive “

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru programa obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka organizovalo online tribinu „ZAVNOS – Historijske okolnosti, značaj i perspektive “. 
 
Domaćin tribine bio je potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin a tribinu je otvorila predsjednica BNV dr. Jasmina Curić koja je čestitala Dan Sandžaka svim građanima Sandžaka u zemlji i dijaspori. 
 
Dr. Izet Šabotić, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli govorio je o historijskoj ulozi i značaju  ZAVNOSa, a mr. Esad Rahić, profesor historije govorio je o životu i djelu Rifata Burdžovića Trša, heroja NOB-a iz Sandžaka. 
 
O iseljavanju stanovništva iz Sandžaka govorio je Daut Nuriler, višegodišnji savjetnik u turskoj vladi, a prof. Ismet Azizi sa Kosova je u svom obraćanju predstavio Sandžak kroz prizmu prošlosti. Na tribini je učešće uzeo i sarajevski profesor Rizvan Halilović koji je predstavio Sandžak u kontekstu savremene multietničke evropske regije. 
 
Na tribini su govorili i Zećir Ramčilović, potpredsjednik makedonskog Sobranja te Almir Avdić iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori. Ramčilović je na tribini predstavio status i položaj Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji a Avdić položaj bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru programa obilježavanja ovogodišnjeg Dana Sandžaka organizovalo javni čas iz historije „Sandžak kroz historiju“, online tribinu o ZAVNOS-u i 14. Sandžačke književne susrete. Imajući u vidu ozbiljnu epidemiološku situaciju, svi događaji su organizovani online, te u skladu sa mjerama i preporukama zdravstvenih stručnjaka i institucija. 
 
Tribinu o ZAVNOS-u možete pogledati na ovom linku:
https://www.youtube.com/watch?v=G158RJWkJuY

 
 

Povezane objave

Close
Close