Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OTVARANJE GENERALNOG KONZULATA BIH U NOVOM PAZARU DOBRA VIJEST ZA BOŠNJAKE U SANDŽAKU

Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja davanje saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru. 
 
Otvaranje generalnog konzulata države Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru je dobra vijest za Bošnjake u Sandžaku, kao i za sve Bošnjake koji žive van Bosne i Hercegovine. 
 
Otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano je 11 . maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave. 
 
Već u junu 2019. godine na prijedlog Šefika Džaferovića, Predsjedništvo BiH jednoglasno je donijelo odluku da Bosna i Hercegovina otvori dva nova generalna konzulata, u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Planirana sjedišta konzulata su Rijeka u Hrvatskoj i Novi Pazar u Srbiji. Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom dr. Jasminom Curić je tokom 2020. godine održala niz sastanaka sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković na kojima je istaknuta važnost otvaranja bh. konzulata u Sandžaku. Otvaranje bh. konzulata je za Bošnjake i sve građane Sandžaka veoma bitna odluka koja je plod višegodišnjih dogovora koje je osnivač i doskorašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin vodio sa ranijim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i sa sadašnjim, gospodinom Šefikom Džaferovićem.
 
Generalni konzulat države Bosne i Hercegovine će i unaprijediti odnose između Republike Srbije i BiH te odnose između Srba i Bošnjaka. 
 
Generalni konzulat BiH bit će drugo diplomatsko predstavništvo jedne države u najvećem gradu Sandžaka. Republika Turska je najavila otvaranje konzulata još 2016. godine, a Vlada Srbije je potvrdila otvaranje turskog konzulata u junu prošle godine. 


 

Povezane objave

Close
Close