Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POSJETA FONDACIJI „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ U SARAJEVU

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom dr. Jasminom Curić posjetila je Fondaciju „Alija Izetbegović“ u Sarajevu i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom ove organizacije.
 
Na sastanku je bilo riječi o Sporazumu o saradnji između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Fondacije kao budućoj platformi za realiziranje konkretnih projekata. 
 
Delegacija Vijeća posjetila je i spomen sobu u kojoj je svoje posljednje dane rada i života proveo prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović.
 
Sabina Berberović, ćerka Alije Izetbegovića i član Upravnog odbora Fondacije upoznala je Delegaciju Vijeća sa  ciljevima i misijom ove organizacije.
 
Fondacija “Alija Izetbegović” je osnovana kako bi radila na realiziranju društvenih inicijativa i kulturnih programa u skladu s pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Osnovana je s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti, povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva, razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti. Fondacija podstiče lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.
 
Fondacija “Alija Izetbegović” je u mjesecu maju donirala medicinsku pomoć namijenjenu zdravstvenim ustanovama u Sandžaku. Medicinska pomoć uručena je posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

Povezane objave

Close
Close