Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POTPISANI UGOVORI SA KORISNICIMA SREDSTAVA BNV

Potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava po Javnom konkursu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za finansiranje projekata  od opšteg interesa za Bošnjake održano je danas u Vijeću.

Predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić koja je u svom izlaganju, pored toga što je istakla važnost konkursa, posebno i naglasila značaj uključivanja nevladinih organizacija i medija u promovisanje ovogodišnjeg popisa stanovništva.

„Popis stanovništva koji će se održati krajem ove godine je suštinski važan za ostvarivanje prava Bošnjaka i važno je da kroz ove vaše projekte date doprinos podizanju svijesti javnosti o njegovom značaju“, kazala je predsjednica Vijeća.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora BNV dr. Fahrudin Mavrić koji je govorio o proceduri sprovođenja konkursa.

Konkurs je bio otvoren od 08. 03. 2022. godine do 31. 03. 2022. godine i na njega je pristiglo ukupno 29 prijava.

Bošnjačko nacionalno vijeće je Rješenjem broj 288-11/2022 od 15. 04. 2022. godine formiralo Komisiju za dodjelu sredstava pravnim licima za finansiranje ili sufinansiranje projekata od opšteg interesa Bošnjaka u 2022. godini.

Komisija u sastavu dr. Amela Malićević – predsjednik, Selma Ikić, Murat Hodžić je na osnovu kriterijuma navedenih u Javnom konkursu nakon izvršenog detaljnog pregleda svih pristiglih prijava sačinila preliminarnu listu izabranih projekata i istu dostavila odborima Vijeća na davanje saglasnosti

Po dobijenoj saglasnosti odbora, Komisija je Izvršnom odboru Vijeća dostavila obrazloženja i Prijedlog odluke o izboru projekata, kojim su predloženi projekti za finansiranje odnosno sufinansiranje iz budžeta Vijeća.

Prijedlog Komsije je bio da se podrži 24 projekta od ukupno pristiglih 29.

Ukupno 4 prijava nisu zadovoljile formalnu provjeru dokumentacije te iste nisu razmatrane i ocjenjivane.

Na osnovu Prijedloga odluke o izboru projekta i uvida u prispjele projekte, Izvršni odbor Vijeća je odlučio da podrži 22 projekta.

Bošnjačko nacionalno vijeće je za odobrene projekte izdvojilo 4 miliona dinara, od toga, za sprovođenje projekata u oblasti obrazovanja predviđeno je 960 dinara, kulture 2 miliona i 610 hiljada dinara, a službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma 210 hiljada dinara.Povezane objave

Close
Close