Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Predsjednik IO Vijeća dr. Baćićanin učestvovao na tribini u Cazinu

Jučer je u sali Kulturnog centra u Cazina održana javna tribina „Uloga i značaj bošnjačkih vijeća u ostvarivanju temeljnih identitetskih pitanja i statusa Bošnjaka u državama regiona“ u organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Unsko-sanskog kantona. 

Govornici na tribini bili su dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Edhem Bičakčić, član Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH, Dževad Hot, predsjednik BNV Sjeverne Makedonije, Edin Safić, potpredsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća i Vijeća Grada Zagreba u Hrvatskoj, Fahir Gutić, potpredsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije i Dževahira Koljenović, bošnjačka članica u Konsultativnom vijeću zajednica Kosova, dok je tribinom moderirao mr. sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI i izvršni sekretar Ureda za koordinaciju. 

U svom izlaganju, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća dr. Fuad Baćićanin, govorio je o osnivanju i historijatu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te najznačajnijim datumima za Bošnjake u Sandžaku i Republici Srbiji.

„Vijeće je Zakonom ovlašteno da zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere po svim pitanjima koja su neposredno vezana za status, identitet i prava Bošnjaka, ovo je ono što Zakon predviđa, pored one četiri osnovne identitarne oblasti, obrazovanje na bosanskom jeziku, kultura, službena upotreba jezika i pisma i informisanje na maternjem jeziku“, kazao je dr. Baćićanin. 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Cazina gospodin Ogrešević i iskazao spremnost da podrži rad i aktivnosti koje su od velikog značaja za Bošnjake u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Javnoj tribini prisustvovala je i delegacija Vijeća, predvođena predsjednicom dr. Misalom Pramenković, članice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, predstavnici političkog života i zainteresirani građani.


Povezane objave

Close
Close