Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

SEDMA REDOVNA SJEDNICA UREDA ZA KOORDINACIJU BOŠNJAČKIH VIJEĆA

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u čijem su sastavu bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine (VKBI), Sandžaka (BNV) i (BVuCG), Hrvatske (Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj), Sjeverne Makedonije (BNV RSM), te predstavnici Bošnjaka u Konsultativnom vijeću zajednica pri kabinetu predsjednika Kosova (pridruženi član Ureda), održao je (on-line) sedmu redovnu sjednicu kojom je predsjedavala predsjednica BNV iz Novog Pazar dr. Jasmina Curić.

Bošnjačka vijeća utvrdila su tekst Prijedloga Rezolucije o zajedničkim simbolima, grbu i zastavi Bošnjaka, koja će se u konačnici razmatrati na Konferenciji bošnjačkih  organizacija, institucija i ustanova koja se planira održati u narednom periodu. Na ovaj način po prvi put u modernoj povijesti Bošnjaci će se odrediti o svojim historijskim nacionalnim simbolima.

Bošnjačka vijeća zaključila su da je Bošnjacima neophodna zajednička nacionalna ustanova, sa javnim ovlaštenjima, koja će biti zadužena da se bavi pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka (jezik, književnost, historija, geografija, etnologija, umjetnost). Zajednička ustanova (po iskustvima radi se o Matici) treba biti uspostavljena od strane postojećih bošnjačkih udruženja iz BIH, bošnjačkih vijeća iz Sandžaka i Hrvatske i relevantnih bošnjačkih društava iz svih ostalih država gdje su Bošnjaci organizirani kroz svoje organizacije. Svakako nadležnosti Matice ne smiju biti u koliziji za nadležnostima državnih institucija u Bosni i Hercegovini, gdje po prirodi stvari treba biti sjedište matičnog društva Bošnjaka. Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća podržao je Inicijativu o uspostavi zajedničke temeljne bošnjačke ustanove sa javnim ovlaštenjima i zaključilo da u narednom periodu uspostavi Inicijativni odbor koji će se baviti ovim kompleksnim pitanjem.

Bošnjačka vijeća jednoglasno su zaključila da je finansijska podrška državnih organa, svih država u kojima djeluju članice Ureda, nedovoljna, neadekvatna i mizerna, te da je neophodno ovo pitanje problematizirati pred nadležnim ministarstvima u državama gdje egzistiraju bošnjačka vijeća: Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Bošnjačka vijeća zaključila su da država Bosna i Hercegovina (putem svojih institucija i nižih administrativnih nivoa vlasti), kao matična država bošnjačkog naroda, nije ispunila očekivanja u kontekstu makar i simbolične finansijske podrške bošnjačkim nacionalnim vijećima u Srbiji, Crnoj Gori, Hratskoj, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Ostaje uvjerenje da će se ova nelogičnost i „maćehinski“ odnos promijeniti, a primjer podrške može biti u odnosu državnih institucija Srbije i Hrvatske prema svojim sunarodnjacima-njihovim nacionalnim vijećima, u državama regiona i svijeta.

Ured je podržao nastojanja da se nastave razgovori sa predstavnicima Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao najrelevantnijeg društva bošnjačke provenijencije u SAD i Kanadi, u cilju njihovog adekvatnog učešća u radu Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća. 
 

Povezane objave

Close
Close