Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

SJEĆANJE NA SANDŽAČKU HEROINU

Profesorica Vasvija Gusinac, višegodišnja potpredsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jedna od istaknutih ličnosti političkog i društvenog života Sandžaka, veliki borac za prava svog naroda i svoje zemlje Sandžaka preselila je danas  na ahiret.  
 
Rahmetli Vasvija Gusinac se cijelog svojeg života nesebično zalagala za svoj narod, radeći na razvoju svoje zemlje - Sandžaka. 
 
Vasvija Gusinac, profesorica engleskog jezika i književnosti, rođena je 20. avgusta 1948. godine u Tutinu, a u Novom Pazaru je živjela od 1962. godine.  Prof. Vasvija Gusinac je bila jedan od osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka u kojem je obavljala niz važnih funkcija (vijećnik, potpredsjednik itd), te učesnik brojnih međunarodnih konferencija. Bila je i osnivač i glavni i odgovorni urednik Sandžačkih novina 1995. i 1996. godine. Bila je prva žena na čelu opštine Novi Pazar i prva demokratski izabrana predsjednica nakon 5. oktobra 2000. godine.
 
Za vrijeme njenog mandata koji je trajao do 2004. godine, iz donatorskih programa u Novom Pazaru su realizovani brojni projekti, kao npr.: kratkoročni programi Evropske unije (EU): “Škole za demokratiju” i “Gradovi za demokratiju”. Srednjoročni programi razvojne agencije Sjedinjenih Američkih Država (USAID): Program reforme lokalne samouprave (SRLGLP), Program revitalizacije zajednice kroz demokratsku akciju (CRDA) i Program opštinski ekonomski savet (MEC) ; Švajcarski Program pomoći opštini (MSP) i srednjoročni program Luksemburga Investicije u društvenom sektoru u oblasti vodosnabdijevanja, osnovnog obrazovanja i zdravstva u Novom Pazaru.
 
Nakon završenog predsjedničkog mandata, Vasvija Gusinac je bila direktor projektne jedinice Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) 2004-2005., koordinator za međunarodne programe i projekte u Kabinetu gradonačelnika Novog Pazara 2005-2008; član Gradskog vijeća Grada Novog Pazara 2012. godine; generalni sekretar SDA Sandžaka 2013-2014. godine te potpredsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 2014. do 2018. godine. 
 
Profesorice Vasvije Gusinac ćemo se sjećati kao hrabre, mudre, skromne te uspješne žene.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka osobe koja je ostavila neizbrisiv trag na politički i društveni razvoj Sandžaka.
 
Molimo Allaha dž.š. da joj podari džennet, a porodici sabur.
 
Prof. Vasvija Gusinac, preselila je na ahiret nakon duže bolesti a iza sebe ostavlja ćerku Almu.

Povezane objave

Close
Close