Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

SVI PRVACI U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU DOBIĆE BESPLATNE UDŽBENIKE

Bošnjačko nacionalno vijeće će za djecu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbijediti besplatan komplet udžbenika.

Udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana, a uz koordinaciju Vijeća za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK).

Realizaciju ove donacije će sprovoditi BNV u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) sa sjedištem u Beogradu.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalno vijeća dr. Jasmina Curić je, prilikom posjete predsjednika Republike Turske Srbiji oktobra 2019 godine, upoznala predsjednika sa dosadašnjim rezultatima u obrazovanju na bosanskom jeziku, ali i izazovima sa kojima se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci suočavaju tokom procesa implementacije obrazovanja na bosanskom jeziku u Srbiji. 

Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

Nastavu na bosanskom jeziku pohađa preko 17 500 djece i to u 40 obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku.

Za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je više od 200 udžbenika od kojih je čak više od 50 autorskih udžbenika.
 

Povezane objave

Close
Close