Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

UČENICI OŠ „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ POSJETILI BNV

Učenici šestog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. 
 
Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić poželjela je dobrodošlicu gostima i upoznala učenike i predstavnike škole sa radom i funkcionisanjem najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka. 
 
Učenici su izveli dramatizaciju pjesme "Mačak se vratio iz hajduka" autora Hajra Ikića te prikazali video snimak "Nema frke uz unuke" sa kojim su šestaci OŠ „Desanka Maksimović“ osvojili prvo mjesto na takmičenju koje je organizovao Dječiji kulturni centar u Beogradu u martu 2020. godine.
 
Program koji su učenici izveli danas u Vijeću je bio dio programa proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovanog nedavno u ovoj novopazarskoj školi. 
 
Današnja posjeta je organizovana na inicijativu rukovodstva škole, a u posjeti su bile i Denisa Curić, zamjenica direktorice i Timka Malić, profesorica bosanskog jezika i književnosti. 
 
Novopazarska osnovna škola „Desanka Maksimović“ većinu nastave izvodi na bosanskom jeziku, a posebnu pažnju poklanja promociji bosanskog jezika i bošnjačkog identiteta. 
 
Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sjećanja na taj događaj, Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.Povezane objave

Close
Close