Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

VLADAVINA PRAVA I PRAVNA DRŽAVA PREDUSLOV ZA SIGURNOST

U Skoplju je u organizaciji Zajednice Hrvata Sjeverne Makedonije održana Regionalna konferencija „Predstavljenost manjebrojnjih zajednica na državnoj i lokalnoj razini„ Konferencija je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Očuvanje kulture Hrvatske zajednice i ostalih manjebrojnjih zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji“, a koji je podržala Agencija za ostvarivanje prava manjebrojnjih zajednica Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Učešće na konferenciji uzelo je i Bošnjačko nacionalno vijeće kao i narodni poslanici i predstavnici ministarstava i vladinih institucija iz Sjeverne Makedonije, Republike Kosovo, Republike Hrvatske, te poslanik u Evropskom parlamentu Valter Frego.  Konferenciju je otvorila ambasadorka Republike Hrvatske u Makedoniji Nj.E. Nives Tiganj.

Govoreći na temu „Pretstavljanost manjebrojnih zajednica u Republici Srbiji“ sekretar Vijeća Mirza Hajdinović je istakao da nakon raspada bivše SFRJ još uvjek nije riješen status bošnjačkog naroda niti je riješen status Sandžaka i da Bošnjaci već više od 30 godina pokušavaju da riješe svoj status kroz institucije sistema.

„Nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom i tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima koje su počinile njihove oružane snage nad Bošnjacima u Sandžaku predstavljaju otežavajuće okolnosti. Negiranje genocida i ratnih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca, sve to predstavlja objektivnu opasnost za nestanak Bošnjaka sa ovih prostora.“ – zaključio je Hajdinović.

Za Bošnjake u Sandžaku je veoma važno da daju punu podršku evorpskim i NATO i da se članstvom Srbije u EU i evroatlantskim institucijama i organizacijama stiču osnovni uslovi sigurnosti, saradnje i povjerenja u regionu, što je ideal Bošnjaka koji ovdje žive naglasio je u svom izlaganju sekretar Vijeća.

Zaključci konferencije su da poštovanje Ustava i zakona, kao i funkcionisanje institucija od suštinskog značaja, a učesnici su dodatno pozdravili demokratske procese i evroatlantske integracije svih država Zapadnog Balkana. Konstatovano je da je različitost višedimenzionalna, a razgovaralo se i o pravima žena, mladih i osoba sa invaliditetom. Hrvatska zajednica je ponovno potvrdila zahtjev da bude dio preambule Ustava Republike Sjeverne Makedonije, kao i da bude zastupljena na rukovodećim pozicijama na državnom i lokalnom nivou.
Povezane objave

Close
Close