Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

VLADA DA DONESE HITNE MJERE ZA OPORAVAK PRIVREDE U SANDŽAKU

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić uputila je danas pisma predsjednici Vlade Ani Brnabić i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.
 
U pismima se između ostalog kaže:
 
„Kao što ste već upoznati, region Sandžaka je naročito pod udarom novog talasa korona virusa. Zdravstvena situacija je ozbiljna i vrlo kritična u svim sandžačkim gradovima. Ono što prati ovu situaciju jeste smanjenje intenziteta a negdje i potpuno zaustavljanje rada privrednog sektora u Novom Pazaru i drugim opštinama Sandžaka. 
 
Ako se pod hitno nešto ne učini, funkcionisanje privrede u Sandžaku biće pred kolapsom. Napominjemo da u Novom Pazaru privatni sektor zapošljava  najveći broj ljudi, a istovremeno osjeća najviše posljedice od pandemije korona virusa. 
 
Naročito je to izraženo kod uslužno-ugostiteljskih djelatnosti kao i svih drugih zbog smanjenih potrošačko-kupovnih potreba građana. U dobitku su jedino privatne zdravstveno-farmaceutske djelatnosti, dok kod svih ostalih je intenzitet posla pa time i prihodovanje u naglom padu. Privreda u Sandžaku je stala! Broj onih koji će bankrotirati i zatvoriti svoje poslove će biti veliki ukoliko se pod hitno ne donesu mjere za pomoć privredi Sandžaka u cilju ublažavanja krize. 
 
Upravo zbog pomenutog, ovim putem Vam predlažemo da što prije donesete posebne mjere za prevazilaženje krize i oporavak privrede u Sandžaku odnosno u gradu Novom Pazaru te opštinama Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Predlažemo da država Srbija preuzme punu odgovornost za oporavak privrede u Sandžaku te da putem programa ekonomskih mjera kao što su poreske olakšice, subvencije i slično što prije omogući da Sandžak, kao jedan od nerazvijenih regiona, ne zapadne u još dublju socio-ekonomsku krizu. 
 
Očekujući odgovor.“
 

Povezane objave

Close
Close