Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

DELEGACIJA BNV U POSJETI UMJETNICIMA LIKOVNE KOLONIJE U SJENICI

Delegacija Vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Jasminom Curić posjetila je danas učesnike ovogodišnje Likovne kolonije u Sjenici koji su slikali na otvorenom.

Predsjednica je čestitala umjetnicima na slikama koje su dosad izradili i najavila izložbu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću nakon završetka rada kolonije.

U delegaciji su pored predsjednice bili potpredsjednik Vijeća, Muhedin Filjuljanin, Vasvija Gusinac, vijećnik i Minela Kalender, članica Izvršnog odbora BNV.

Slikanju na otvorenom su prisustvovali Hazbo Mujović, predsjednik opštine Sjenica i direktori sjeničkih škola.

Likovna kolonija u Sjenici je treći saziv ovog umjetničkog skupa, a realizuje je Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.

Na konferenciji u Sjenici, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, donijeta je Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je na njoj, prvi put u 20. vijeku, jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje našeg naroda o pitanju uređenja Sandžaka i Bošnjaka u tom periodu.


Povezane objave

Close
Close