Vijesti

Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovao na Okruglom stolu Visokog komesarijata OEBS-a za nacionalne manjine u Hagu

Predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Dženis Šaćirović učestvovao je 3. i 4. jula na dvodnevnom četvrtom godišnjem Međuagencijskom okruglom stolu (IART) u organizaciji Visokog komesarijata za nacionalne manjine OEBS-a u Hagu. Pored uvodnog izlaganja, uzeo je učešće na sva tri panela o stanju nacionalnih manjina u Evropi kao predstavnik bošnjačke zajednice, ali i jedini predstavnik iz Srbije. Izvijestio je o stanju prava Bošnjaka u Srbiji, izlažući problem integracije bosanskog jezika u obrazovanju, zapošljavanju u državnim institucijama i učešću u integrativnim procesima, stanju medija i odnosu prema Bošnjacima, ali i drugim bitnim statusnim pitanjima.

Amabasador Republike Turske u Srbiji posjetio Vijeće

Ambasador Republike Turske u Republici Srbiji NJ. E. gospodin Hami Aksoy, u čijoj delegaciji je bio i generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru NJ. E. gospodin Osman Pešmen, posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se sastao sa predsjednicom Vijeća dr. Misalom Pramenković.

Specijalna savjetnica ministra kulture posjetila BNV

Novoimenovana specijalna savjetnica za kulturu nacionalnih manjina, ministra kulture i informisanja Nikole Selakovića, gospođa Nermina Ahmetović posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće i susrela se sa predsjednicom Vijeća dr. Misalom Pramenković.

Komisija BNV-a uputila dopis ministru Memiću

Komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka koju je formiralo Bošnjačko nacionalno vijeće, s ciljem očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu, uputilo je dopis ministru turizma i omladine Huseinu Memiću, koji, kako stoji u dopisu, jeste na čelu Ministarstva koje finansira projekat koji je suprotan mišljenju i stavu vrhovnog nacionalnog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji, te suprotan stavu Komisije.

Saopćenje povodom rezultata konkursa Ministarstva informisanja

Odbor za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji želi da obavijesti javnost o nedavnim rezultatima Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina za 2024. godinu, objavljenim od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Close
Close