Vijesti

Ambasador Velike Britanije posjetio BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Velike Britanije u Republici Srbiji Nj. E. Edvardom Fergusonom, u čijoj delegaciji su bili i Džek Votson, politički sekretar i Vladan Avramović, politički savjetnik.

Rukovodstvo BNV na konferenciji "Bošnjaci u aktuelnim procesima - europeizacija ili balkanizacija"

U organizaciji Ureda za koodinaciju bošnjačkih vijeća, a Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori kao domaćina, danas, 28. 09. 2023. godine u Podgorici, održana je konferencija "Bošnjaci u aktuelnim procesima - europeizacija ili balkanizacija". BNV su predstavljali predsjednica dr. Misala Pramenković, predsjednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin, sekretar Samer Jusović i šef Kabineta predsjednice Semir Madžgalj.

Svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je dana 26. septembra 2023. godine upriličilo svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka. Ovaj datum se obilježava povodom Prvog bošnjačkog sabora održanog 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, na kojem je donijeta historijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak, a istom odlukom je i maternji jezik Bošnjaka ponovo nazvan bosanski jezik.

Ambasadorica Njemačke posjetila BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković sastala se danas sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Srbiji Nj. E. Anke Konrad, u čijoj delegaciji su bili i Miguel Waltereit, referent za kulturu i medije i Jana Mayer Kristić, prevodilac.

Odbor za informisanje uzima učešće u javnoj raspravi o nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima

Odbor za informisanje na bosanskom jeziku, poštivajući Statut Bošnjačkog nacionalnog vijeća, detaljno je analizirao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Nacrt zakona o elektronskim medijima i u narednom periodu uzeće aktivno učešće u javnoj raspravi sa ciljem da Bošnjacima, ali i svim narodima na teritoriji države Srbije obezbijedi bolju medijsku scenu, a tako i poboljša uslove rada medijskim radnicima, i to ne samo na prostoru Sandžaka.

Close
Close