Vijesti

Održan konsultativni sastanak o nastavi na bosanskom jeziku u Prijepolju

U prostorijama Doma kulture u Prijepolju održan je konsultativni sastanak predstavnika Vijeća i prosvjetnih radnika prijepoljskih škola na temu uvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku. Na sastanku je zaključeno da je potrebno intezivnije raditi na polju upoznavanja roditelja sa zakonskim uređenjem, strukturom i značajem obrazovanja na bosanskom jeziku, što će dodatno ohrabriti roditelje da svojoj djeci omoguće ostvarivanje zakonom garantovanog prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Upisna kampanja BNV za školsku 2024/25. godinu

1. aprila je počela kampanja za upis u prvi razred osnovnih škola školske 2024/25. godine. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva roditelje da djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku. Bilbordi sa porukom „BIRAM BOSANSKI, ČUVAM IDENTITET“ u Prijepolju i Novom Pazaru dio su promotivne kampanje.

BNV poziva na tradicionalno obilježavanje vjerskih blagdana

Vjerski blagdani se u sandžačkim opštinama posljednjih nekoliko godina obilježavaju na neuobičajen način koji nema nikakvog utemeljenja u vjerskoj tradiciji. Naime, Božić se u Priboju obilježavao uz pjevanje fašističkih pjesama kojima se pozivalo na nasilje i pokušavao zastrašiti bosnjački narod. Pjevanja na porodičnim veseljima gdje se poziva na nasilje prema Bošnjacima, i to od strane policajaca kao "čuvara reda i mira", je nešto čemu je cijela javnost u Srbiji i regionu svjedočila.

Održan tradicionalni bajramski prijem u Vijeću

Povodom obilježavanja velikog blagdana Ramazanskog bajrama, Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je večeras, u Glavnom uredu Vijeća, tradicionalni svečani prijem i izložbu pod nazivom „Bosanski jezik i školstvo“, autora dr. Jasmina Hodžića.

Close
Close