Vijesti

Održan konsultativni sastanak o nastavi na bosanskom jeziku u Prijepolju

U prostorijama Doma kulture u Prijepolju održan je konsultativni sastanak predstavnika Vijeća i prosvjetnih radnika prijepoljskih škola na temu uvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku. Na sastanku je zaključeno da je potrebno intezivnije raditi na polju upoznavanja roditelja sa zakonskim uređenjem, strukturom i značajem obrazovanja na bosanskom jeziku, što će dodatno ohrabriti roditelje da svojoj djeci omoguće ostvarivanje zakonom garantovanog prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Upisna kampanja BNV za školsku 2024/25. godinu

1. aprila je počela kampanja za upis u prvi razred osnovnih škola školske 2024/25. godine. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva roditelje da djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku. Bilbordi sa porukom „BIRAM BOSANSKI, ČUVAM IDENTITET“ u Prijepolju i Novom Pazaru dio su promotivne kampanje.

BNV poziva na tradicionalno obilježavanje vjerskih blagdana

Vjerski blagdani se u sandžačkim opštinama posljednjih nekoliko godina obilježavaju na neuobičajen način koji nema nikakvog utemeljenja u vjerskoj tradiciji. Naime, Božić se u Priboju obilježavao uz pjevanje fašističkih pjesama kojima se pozivalo na nasilje i pokušavao zastrašiti bosnjački narod. Pjevanja na porodičnim veseljima gdje se poziva na nasilje prema Bošnjacima, i to od strane policajaca kao "čuvara reda i mira", je nešto čemu je cijela javnost u Srbiji i regionu svjedočila.

Održan tradicionalni bajramski prijem u Vijeću

Povodom obilježavanja velikog blagdana Ramazanskog bajrama, Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je večeras, u Glavnom uredu Vijeća, tradicionalni svečani prijem i izložbu pod nazivom „Bosanski jezik i školstvo“, autora dr. Jasmina Hodžića.

Bajramska čestitka predsjednice BNV dr. Misale Pramenković

Nakon blagoslovljenog mjeseca ramazana, dolaze nam bajramski dani koji su sinonim za radost okupljanja i zajedništvo. U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, i svim muslimanima diljem svijeta, želim da bajramske dane provedu u miru i blagostanju, u okrilju svojih porodica, sa komšijama i prijateljima. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

BNV održalo prezentaciju nastave na bosanskom jeziku u PU „Maslačak“ u Sjenici

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju su činili sekretar Vijeća Samer Jusović, član Izvršnog odbora zadužen za oblast obrazovanje prof. dr. Kemal Džemić, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku dr. Dženis Šaćirović, stručne saradnice mr. Jasmina Salihović i masterantica Esma Brunčević, kao i članica Odbora za kulturu Sanela Halković i saradnik Vijeća prof. Dino Lotinac, posjetila je Predškolsku ustanovu "Maslačak" u Sjenici i održala interaktivnu javnu tribinu o važnosti upisa djece na kompletnu nastavu na bosanskom jeziku u toj općini, kojoj su prisustvovali roditelji budućih prvaka.

Close
Close