Vijesti

Predstavnice Vijeća prisustvovale radionici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Stručne saradnice u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Esma Brunčević, zadužena za oblast obrazovanje na bosanskom jeziku i Esma Ljajić, zadužena za oblasti informisanje i kultura, prisustvovale su radionici „Uloga mladih na nacionalnom i lokalnom nivou u donošenju odluka i kreiranju novih politika” koja se održala u Sjenici, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta „Mladi za inkluziju, jednakosti i povjerenje“.

Održan konsultativni sastanak o nastavi na bosanskom jeziku u PU “Reuda”

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju su činili dr. Kemal Džemić, član Izvršnog odbora zadužen za obrazovanje, Almasa Župljanin, članica Odbora za obrazovanje i Adela Melajac, učiteljica u nastavi na bosanskom jeziku, posjetila je Predškolsku ustanovu "Reuda" u Novom Pazaru i održala konsultativni sastanak o nastavi na bosanskom jeziku, sa akcentom na važnost upisa djece na kompletnu nastavu na maternjem jeziku.

Održan konsultativni sastanak o nastavi na bosanskom jeziku u Prijepolju

U prostorijama Doma kulture u Prijepolju održan je konsultativni sastanak predstavnika Vijeća i prosvjetnih radnika prijepoljskih škola na temu uvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku. Na sastanku je zaključeno da je potrebno intezivnije raditi na polju upoznavanja roditelja sa zakonskim uređenjem, strukturom i značajem obrazovanja na bosanskom jeziku, što će dodatno ohrabriti roditelje da svojoj djeci omoguće ostvarivanje zakonom garantovanog prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Upisna kampanja BNV za školsku 2024/25. godinu

1. aprila je počela kampanja za upis u prvi razred osnovnih škola školske 2024/25. godine. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva roditelje da djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku. Bilbordi sa porukom „BIRAM BOSANSKI, ČUVAM IDENTITET“ u Prijepolju i Novom Pazaru dio su promotivne kampanje.

BNV poziva na tradicionalno obilježavanje vjerskih blagdana

Vjerski blagdani se u sandžačkim opštinama posljednjih nekoliko godina obilježavaju na neuobičajen način koji nema nikakvog utemeljenja u vjerskoj tradiciji. Naime, Božić se u Priboju obilježavao uz pjevanje fašističkih pjesama kojima se pozivalo na nasilje i pokušavao zastrašiti bosnjački narod. Pjevanja na porodičnim veseljima gdje se poziva na nasilje prema Bošnjacima, i to od strane policajaca kao "čuvara reda i mira", je nešto čemu je cijela javnost u Srbiji i regionu svjedočila.

Close
Close