Održan razgovor na temu: Stanje i koordinacija bošnjačkih institucija, organizacija i udruženja

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori dana 25. marta 2006. godine u Novom Pazaru održan je razgovor na temu: Stanje i koordinacija bošnjačkih institucija, organizacija i udruženja.
Učesnici razgovora bili su istaknute bošnjačke kulturne i javne ličnosti, vijećnici i rukovodioci organa i radnih tijela Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnici bošnjačkih nacionalnih i sandžačkih regionalnih institucija i udruženja, rukovodioci bošnjačkih, sandžačkih i opštinskih manifestacija, predstavnici nevladinih organizacija, rukovodioci kulturno-umjetničkih društava i sekretar Savjeta republike Srbije za nacionalne manjine. Razgovorima su prisustvovali i predstavnici ambasada Republike Hrvatske i Republike Slovačke.
Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće izdaje sljedeće:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

1. Neophodna je bolja koordinacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao državnog organa manjinske samouprave i bošnjačkih nacionalnih institucija, udruženja i organizacija i njihova međusobna saradnja u procesu uspostavljanja partnerskog odnosa sa opštinskim, regionalnim i državnim vlastima u Sandžaku odnosno Srbiji i Crnoj Gori.
2.  Pozdravljeno je ostvarivanja i dalje unapređenje nacionalnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji.
3. Učesnici razgovora podržavaju nastavak razgovora između predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predstavnika crnogorske vlasti u cilju ostvarivanja manjinskih prava Bošnjaka u Crnoj Gori.
4. Upućen je apel prestavnicima vlasti Republike Slovenije da priznaju Bošnjacima status nacionalne manjine u ovoj državi kako bi i oni kao dio ukupnog bošnjačkog korpusa u ovoj državi mogli da ostvaruju svoja elementarna manjinska prava u skladu sa evropskim principima.
5. Učesnici su se složili da je potrebna saradnja i međusobno povezivanje svih bošnjačkih institucija, udruženja i organizacija na prostoru bivše Jugoslavije.
6. Učesnici skupa su se složili da je nužno u što kraćem roku osnovati jedan svebošnjački forum u okviru kojeg bi relevantni i legitimni predstavnici svih dijelova bošnjačkog naroda na prostoru bivše Jugoslavije i bošnjačke dijaspore donosili odluke koje se tiču minimuma bošnjačkog nacionalnog interesa, a naročito u oblastima:

– nacionalnih simbola i znamenja,
– upotrebe i negovanja bosanskog jezika,
– obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku,
– zaštite kulturne baštine i afirmcije kulturnih vrijedonsti,
– djelotvornog učešća u javnom životu Bošnjaka u državama i entiteima u kojima žive.

7. Učesnici skupa očekuju od države Bosne i Hercegovine, da ona kao matica odgovori zahtjevima i nadanjima svih Bošnjaka na prostoru bivše Jugoslavije i dijaspore.
8. Učesnici su se složili da se nastavi sa ovakvom vrstom razgovora kao doprinos političkoj stabilnosti i kulturnom razumijevanju u regionu.

U Novom Pazaru,
25. marta 2006. godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.