Održan seminar u BNV

Trudeći se da na što adekvatniji način zadovolji potrebe pripadnika manjina, sopstvene ciljeve kultune politike, kao i da instrumentalizuje obaveze preuzete iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, Ministarstvo je tragalo za najefikasnijim načinima pružanja podrške programima manjinske kulture. Godine 2007. Ministarstvo po drugi put raspisuje poseban konkurs za sufinansirnje projekata / programa nacionalnih manjina. Konkurs je iznio na vidjelo pojedine dobre, ali i loše aspekte prijavljenih projekata. Najčešeće uočene manjkavosti projekata bile su: nepoštovanje formalnih uslova konkursa, loše pozicioniranje sopstvenog projekta u odnosu na potrebe, laički pristup (nedostatak saradnje sa stručnjacima), samodovoljnost projekta, odnosno zatvorenost i ograničenost na mali broj ljudi. Ministarstvo kulture je, na osnovu ovog iskustva, došlo do zaključka da postoji potreba za organizovanjem različitih obuka.

Iz tog razloga, dana 19.12.2007. godine, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan je seminar na temu: Vodič kroz proceduru konkursa za nacionalne manjine, na kojem su govorile: Đurđijana Jovanović i Aleksandra Ilić, iz Sektora za umjetničko stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose Ministarstva kulture Republike Srbije.

Đurđijana Jovanović i Aleksandra Ilić su u sažetoj formi pojasnile sve bitne elemente konkursne procedure: od unutrašnje organizacije Ministarstva i zakonskog okvira, preko konkretnih pitanja o načinu popunjavanja konkursnih formulara i ispunjavanju drugih formalnih uvjeta konkursa, pa do donošenja odluke o finansiranju i dostavljanja izvještaja o realizaciji projekta.

Namjera je da edukacija zainteresovanih grupa i pojedinaca, koja bi se realizovala u pojedinim mjestima Srbije u pretkonkursnom periodu za 2008. godinu, bude početak jednog planskog i dugoročnog rada na poboljšanju postojeće kulturne scene u Srbiji i nastavak plodne međukulturne saradnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.