ODRŽANI PROGRAMI STRUČNOG USAVRŠAVANJA U ORGANIZACIJI BNV-a

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća održani  su programi stručnog usavršavanja “Poremećaji čitanja i pisanja” i “Vršnjačko nasilje i programi prevencije.

Dr. sc. Amra Imširagić iz Tuzle održala je programe stručnog usavršavanja za odgajatelje u predškolskim ustanovama, nastavnike razredne nastave, predmetne nastavnike i stručne saradnika u osnovnim i srednjim školama.

Programi su  realizovani u period od 15 do 17. aprila 2016. godine u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Cilj programa “Poremećaji čitanja i pisanja” je osposobljavanje nastavnika i stručnih saradnika za primjenu interaktivnih i problemskih metodskih postupaka kojima se pomaže djeci da shvate odnose govorenja, usmeni govor, čitanje, pisanje i matematičku pismenost.

Na drugom seminaru “Vršnjačko nasilje i programi prevencije” dr. Amra Imširagić ukazala je na značaj podizanja nivoa svjesnosti i znanja o vršnjačkom nasilju u školi, učenja novih metoda i vještina rada (intervencija) u slučajevima pojave nasilja, razvoja kooperativnih odnosa koji uključuju sve zaposlene u školi,  kao i na bitnost razvijanja kooperativnih odnosa sa roditeljima.

Bošnjačko nacionalno vijeće će i ubuduće nastaviti sa organizacijom seminara  za stručno usavršavanje nastavnog kadra a posebno nastavnog kadra koji izvodi nastavu na bosanskom jeziku.

Seminari su zainteresovali veliki broj prosvetnih radnika, koji su se masovno odazvali.

Nakon predavanja učesnicima oba seminara uručena su uvjerenja za četiri sata stručnog usavršavanja.

DSC_2688 DSC_2682 DSC_2675 DSC_2657 DSC_2634 DSC_2626 DSC_2619 DSC_2615 DSC_2613 DSC_2609 DSC_2583 DSC_2593

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.