Otvorena izložba „Mak Dizdar: prvih stotinu godina”

Tradicionalni bajramski prijem upriličen je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom obilježavanja, Ramazanskog bajrama.

U sklopu obilježavanja ovog velikog blagdana Bošnjaka u Srbiji, Vijeće je priredilo i izložbu „Mak Dizdar: prvih stotinu godina” koja se organizuje u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bošnjačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” kroz originalne rukopise i dokumente iz Zbirke Mehmedalije Maka Dizdara koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, posebno izrađene interpretativne materijale te multimedijalne sadržaje, posjetiocima nastoji prikazati najznačajnije aspekte života i djela autora, koja spadaju u sam vrh bošnjačke književnosti kao što je Kameni spavač, Modra rijeka, antologija Stari bosanski tekstovi i drugi.

Posjetioci također mogu vidjeti Makove crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme, književne nagrade koje je za života osvojio.

Autori izložbe su dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar”, i mr. Đana Kukić, viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je otvorena do 10. jula 2017. godine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.