POČELA LIKOVNA KOLONIJA “SJENICA 2017”

U povodu obilježavanja stogodišnjice Sjeničke konferencije u Sjenici je 10. avgusta 2017. godine počela Likovna kolonija “Sjenica 2017”.

Deset umjetnika iz Sandžaka stvarat će djela inspirisana vrijednostima ovog kraja a sve u cilju sjećanja i promovisanja Sjeničke konferencije održane 1917. godine, historijski veoma bitnog događa za sve Bošnjake Sandžaka.

Koloniju “Sjenica 2017”  otvorio je i prisutne pozdravio mr. Medzid Fakić, organizator i član Odbora za kulturu BNV koji je tom prilikom detaljno upoznao umjetnike sa idejom održavanja kolonije.

Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća zahvalio se slikarima iz cijelog Sandžaka na pokrenutoj koloniji i istakao da je Bošnjačko nacionalno vijeće svesrdno prihvatilo i podržalo njihovu inicijativu, izražavajući zadovoljstvo što program obilježavanja stogodišnjice od održavanja Sjeničke konferencije počinje upravo Likovnom kolonijom

Potpredsjednik Vijeća, gospodin Fijuljanin je također ukazao i na značaj Sjeničke konferencije za Sandžak povodom čije stogodišnjice je Vijeće ove godine organizovalo niz značajnih događaja i manifestacija.

Koloniju su pozdravili i zahvalili na pozivu svi učesnici: dr. Amra Hodžić Jejna, Maida Baždar Crnovršanin, diplomirani dizajner, Rizo Toković, umjetnik, mr. Ibrahim Kurpejović, Belis Pojatić akademski slikar, Muriz Čoković, akademski slikar, Rešad Prtinac, akademsko slikar, Hidajet Masličić, akademski slikar i mr. Nikolija Mijailović

Dobrodošlicu i uspjeh u radu kolonije umjetnicima je poželio i predsjednik Opštine Sjenice Hazbo Mujović.

Kolonija će trajati do 17. avgusta 2017. godine nakon čega su planirane izložbe radova u Sjenici, Novom Pazaru kao i drugim gradovima Sandžaka i šire.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je 2017. godinu proglasilo  godinom Sjeničke konferencije koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, a dane 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.