POSJETA AMBASADORA KRALJEVINE HOLANDIJE BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU

Delegacija ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji na čelu sa ambasadorom Henk G.C. van den Dool posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće, te se susrela sa rukovodstvom Vijeća.
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznao je ambasadora sa nadležnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, programom rada i aktivnostima kao što su učešće u Reformi političkog sistema Srbije, izrada Akcionog plana za manjine, izrada manjinskog zakona, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, kao i sa planovima i projektima za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.
Predsjednik Vijeća upoznao je ambasadora da je usvojen Akcioni plan za manjine, koji u sebi ne sadrži prijedloge i zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i da u Akcioni plan nisu uvršteni zločini počinjeni nad Bošnjacima tokom devedesetih.
Izbacivanjem ovih pitanja iz manjinskog akcionog plana država šalje jasnu poruku da ne želi da ispuni svoju obavezu, da rasvijetli zločine nad Bošnjacima i kazni njihove počinioce.
Rukovodstvo Vijeća je izrazilo zabrinutost zbog nacionalističkih ispada navijača FK Crvena Zvezda na gradskom stadionu u Novom Pazaru, dva dana pred proglašenje presude Radovanu Karadžiću koji su pod zaštitom žandarmerije i specijalnih jedinica policije isticali simbole fašističkog četničkog pokreta i upućivali prijetnje Bošnjacima Sandžaka i uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.
Rukovodstvo Vijeća je navelo da će BNV pružiti maksimalnu podršku i učestvovati u svim aktivnostima kako bi država što prije pristupila Evropskoj uniji, ali da prije svega žele da budu sigurni da će zločini nad Bošnjacima biti razriješeni, a sve u cilju obezbjeđivanja opstanka Bošnjaka.
Bošnjaci se zalažu za članstvo Srbije u Evropskoj uniji isključivo kroz usvajanje legitimnog Akcionog plana koji sadrži obaveze države da riješi pitanje nestalih Bošnjaka, masovnih otmica, ubistava kao i druga pitanja od vitalnog značaja koja godinama opterećuju Bošnjake.
U tom smislu Predsjednik je izrazio očekivanje i pozvao druge evropske zemlje da podrže stav Hrvatske koja traži od Srbije da ispuni svoje obaveze za članstvo u EU.
Tokom razgovora sa ambasadorom naglašena je činjenica da manjine koje žive u regionima izvan Vojvodine imaju puno vise problema i neriješenih pitanja, te da se iz tog razloga BNV zalaže da Sandžak dobije srednji regionalni nivo vlasti.
Sandžak je historijska regija, tradicionalno multinacionalna sredina u kojoj vjekovima zajedno u harmoniji žive Bošnjaci, Srbi, Crnogorci i Albanci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.