Posmatračka misija EU u posjeti Džudževiću

Predsjednik Izvršnog Odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i potpredsjednik narodne skupštine Esad Džudžević primio je danas članove posmatračke misije Evropske Unije iz Novog Pazara Mihala Miškaja i Oskara Berea.

Tokom razgovora Džudžević je goste upoznao o trenutnom položaju manjina u Srbiji, sa posebnim osvrtom na položaj Bošnjaka. Gosti su se interesovali i oko stava Bošnjačkog nacionalnog vijeća na posljednji izvještaj o Srbiji pred Evropskim parlamentom čiji je autor Jelko Kacin. Džudžević je tokom razgovora naglasio da je u proceduri i donošenje zakona o nacionalnim vijećima na nivou Republike Srbije što će u velikoj mjeri poboljšati funkcionalnost ovih tijela.

Kada je u pitanju informisanje, rečeno je da je Bošnjačko nacionalno vijeće izuzetno nezadovoljno postojećim zakonskim rješenjima koji manjinske medije ograničavaju samo na lokalne a ne i na regionalne i nacionalne frekvencije i područja. Imajući u vidu te činjenice BNV je zatražilo od Javnog servisa Srbije i njenog direktora Aleksandra Tijanića da se krene u formiranje redakcije na Bosanskom jeziku koja bi realizovala emisije na bosanskom jeziku pri toj medijskoj kući.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.