Nizak stepen ostvarenosti prava Bošnjaka u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je danas da Bošnjaci u Srbiji dočekuju 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava sa najmanjim stepenom ostvarenosti svojih kolektivnih i identitetskih prava.

On je na konferenciji za novinare rekao da su Bošnjacima u poslednje dvije godine zaustavljena i onemogućena Ustavom i zakonom garantovana prava.

„Mi čvrsto stojimo iza ove tvrdnje argumentima i dokaznim materijalom, koji se već četiri meseca nalazi kod zaštitnika građana i povjerenika za zaštitu ravnopravnosti na proveri. Očekujemo ovih dana definitivne odgovore ove dvije nezavisne institucije da bi mogli u republičkom parlametu o tome da pokrenemo širu raspravu. Vjerujem da će ta rasprava o pravima Bošnjaka u Srbiji biti do 15. januara“, rekao je Džudžević.

On je dodao da će narednih dana o pravima Bošnjaka u Srbiji raspravljati i lokalne skupštine u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

„Za sve sjednice je potrebno pripremiti materijale, a ja vjerujem da će im odgovori koje ćemo mi dobiti od zaštitnika građana i povjerenika za zaštitu ravnopravnosti biti od velike koristi. Ne želimo da to bude ničija predizborna kampanja, nego da i u lokalnim i u nacionalnom parlamentu to bude jedna ozbiljna rasprava sa argumentima, analizama i stavovima da prosto ovaj proces blokiranosti prava Bošnjaka odblokiramo. Nama je važno da nakon toga naši sunarodnici u ovoj zemlji, domaća i međunarodna javnost, shvate da će Bošnjaci time pomoći u procesu evropskih integracija Srbije”, rekao je Džudžević.

On je ponovio stav da Bošnjaci moraju da postanu ravnopravni u sferi nacionalnog identiteta i kolektivnih prava sa drugim manjinama i većinskim narodom, kao i da je sve to i suština svih međunarodnih dokumenata.

Izvor: radiostoplus.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.