Predsjednik BNV ukazao predsjedniku Gulu na nepovoljan položaj Bošnjaka u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević u razgovoru sa predsjednikom Republike Turske Abdulahom Gulom istakao je da su saradnja i dobri odnosi između Srbije i Turske od izuzetne važnosti za poboljšanje položaja i deblokadu procesa ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori.

“Jaka Turska je garancija za bolji položaj svih naroda na Balkanu koje vežu zajednička historija, kultura i tradicija”, rekao je Džudžević.

U razgovoru sa predsjednikom Gulom Džudžević je podržao ideju osnivanja Balkanskog foruma koji bi činili ličnosti sa izbornim legitimitetom, ministri i narodni poslanici iz reda predstavnika bošnjačkog naroda i turske manjine iz balkanskih država.

Predsjednik BNV Esad Džudžević je izrazio nadu da će će u narednoj 2012. godini, kada se obilježava stota godišnjica prestanka osmanske uprave u balkanskim državama, biti prilika za učvršćivanje veza između Republike Turske i balkanskih naroda koji Tursku osjećaju kao svoju zemlju zaštitnicu u međunarpdnoj zajednici.

Predsjednik Turske Abdulah Gul je ovom prilikom rekao da sve balkanske narode veže zajednički duh i zajednička prošlost jer su više stoljeća bili jedna država i da oni u Republici Turskoj treba da vide svoju domovinu.

“Turska u novom svjetskom poretku koji se stvara ima značajnu ulogu i zato mi u kontaktima sa liderima balkanskih država upotrebljavamo slatke i lijepe riječi i nastojimo da ekonomskim ulaganjima poboljšamo vaš položaj u tim zemljama koje vi trebate smatrati vašim domovinama”, rekao je turski predsjednik Abdulah Gul.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević bio je u višednevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj u sastavu šire delegacije predstavnika Bošnjaka iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Grčke i Bugarske.

Delegacija je imala odvojene susrete s Predsjedavajućim Velike narodne skupštine Turske Džemilom Čičekom i šefovima svih poslaničkih grupa, kao i sa ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, potpredsjednikom Vlade Bekirom Bozdagom,  i resornim ministrima u vladi.

Članovi delegacija balkanskih zemalja posjetili su i premijera Turske Redžepa Taiba Erdoana i tom prilikom mu zaželjeli brz oporavak i ozdravljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.