PREDSJEDNIK BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA UPUTIO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE

“Bošnjačko nacionalno vijeće izražava neslaganje i oštar protest povodom odluke Vlade Republike Srbije o usvajanju nepotpunog i nelegitimnog Akcionog plana za manjine, na sjednici Vlade 3. marta 2016. godine.”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću u kojem  izražava neslaganje i oštar protest  povodom odluke Vlade Republike Srbije o usvajanju nepotpunog i nelegitimnog Akcionog plana za manjine, na sjednici Vlade 03. marta 2016.godine.

U pismo se između ostalog kaže:

“Bošnjačko nacionalno vijeće izražava neslaganje i oštar protest povodom odluke Vlade Republike Srbije o usvajanju nepotpunog i nelegitimnog Akcionog plana za manjine, na sjednici Vlade 3. marta 2016. godine.

S obzirom na činjenicu da je Bošnjacima onemogućeno da učestvuju u izradi njegove završne – finalne verzije, da se o njemu prethodno nije izjasnio Republički savjet za manjine, kao i da u njemu nisu ugrađeni zahtjevi i prijedlozi Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji, tako donesen manjinski Akcioni plan nema potreban legitimitet sa aspekta Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da usvajanje ovakvog manjinskog Akcionog plana direktno ugrožava vitalne interese Bošnjaka  u Republici Srbiji, što je jasan pokazatelj da Vlada Republike Srbije i ostali državni organi  vode politiku otvorene netolerancije prema Bošnjacima. Ovim činom Vlada Republike Srbije iskazuje jasnu namjeru da će prema Bošnjacima i u budućnosti voditi aktivnu politiku netolerancije, nebrige i onemogućavanja ostvarivanja prava garantovanih Ustavom , zakonima i međunarodnim pravom.”

 VLADA_REP_SRBIJE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.