PROMJENE U MANJINSKOM ZAKONODAVSTVU REPUBLIKE SRBIJE

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana javna rasprava na temu: „Promjene u manjinskom zakonodavstvu Republike Srbije“, kojoj su prisustvovali vijećnici BNV-a, narodni poslanici, predstavnici opština i gradova u Sandžaku, bošnjačkih političkih stranaka, predstavnici nevladinih organizacija, bošnjačkih institucija i organizacija, odbornici u skupštinama sandžačkih gradova i opština te predstavnici osnovnih i srednjih škola u Sandžaku.

Javnom raspravom rukovodio je sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj, koji je ujedno i predstavnik Vijeća u Posebnoj radnoj grupi za izradu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Učesnici javne rasprave su se obavezali da će dati svoj doprinos i pružiti stručnu pomoć BNV-u u izradi kvalitetnog zakona kojim se regulišu prava i položaj manjinskih naroda.

Na javnoj raspravi istaknuto je da kvalitetan zakon sa adekvatnim rješenima i njihova primjena u praksi moraju biti temelj na kome će se graditi državna politika prema manjinama.

BNV 2015-01-22 (4)

Kvalitetan zakon mora biti  pokazatelj da je država u potpunosti spremna da preuzme odgovornost  za položaj, stanje i stepen ostvarivanja prava manjinskih naroda.

Na današnjoj javnoj raspravi predstavljena je struktura zakona koju je izradilo BNV, a  koja garantuje manjinskim narodima sigurnost, ravnopravnost, ekonomski razvoj, širok spektar prava, mehanizme za ostvarivanje tih prava ali i sankcije  za kršenje, ignorisanje i onemogućavanje manjinama da koriste ta prava.

Učesnici javne rasprave su saglasni da donošenje dobrog zakona o položaju, zaštiti i ostvarivanju prava manjina predstavlja jedan od ključnih faktora za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Današnja javna rasprava je samo jedna u nizu koje BNV planira da organizuje u narednom periodu.

BNV 2015-01-22 (2)

BNV poziva sve institucje, organizacije i stručnu javnost da daju svoj doprinos i pomognu Vijeću kako bi se došlo do kvalitetnih prijedloga koje će BNV predložiti i predstaviti Radnoj grupi za izradu zakona, nadležnim državnim organima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.