Promocija časopisa “Bošnjačka riječ” i tribina “Bošnjaci danas”

U subotu, 13.01.2007. godine u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u prisustvu velikog broja kulturnih i javnih radnika organizovana je promocija trećeg i četvrtog broja časopisa za društveni život i kulturu Bošnjaka “Bošnjačka riječ” i tribina na temu “Bošnjaci danas”. Predavač na ovoj tribini bio je Prof. Dr. Ferid Muhić.

Na samom početku skupa prisutnima je predstavljen jedan od prijedloga nacionalne himne Bošnjaka koju je na klaviru odsvirao Nihad Huković. Nakon toga, skupu se obratio predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević koji je rekao da ima izuzetnu čast da nakon Subotice, Zagreba, Siska, Sarajeva, Beograda, Prijepolja, Nove Varoši, Skoplja i drugih gradova promoviše časopis “Bošnjačka riječ” u Novom Pazaru uz jedno posebno zadovoljstvo da u toj promociji učestvuje i Prof. Dr. Ferid Muhić koji je trenutno prvo intelektualno bošnjačko pero, predavač na mnogim svjetskim univerzitetima i ono što je za nas izuzetno važno saradnik našeg časopisa “Bošnjačka riječ”.

Glavni i odgovorni urednik časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ” Muhedin Fijuljanin je govoreći o samom časopisu istakao da je ”Bošnjačka riječ” plemenita ideja Bošnjačkog nacionalnog vijeća a u cilju očuvanja, njegovanja, razvoja i unapređenja bošnjačke nacionalne historije, kulture, tradicije i svih bošnjačkih vrijednosti, odnosno svega onoga što smo mi sami kroz historiju zaboravljali, čega se nismo sjećali i što smo potiskivali. Nakon toga, Muhedin Fijuljanin je prisutnima predstavio treći i četvrti broj časopisa ”Bošnjačka riječ” i najavio Prof. Dr. Ferida Muhića.

“Suvišno je govoriti o tome koliko me ovaj susret raduje i koliko ustvari obavezuje. Ja sam nekoliko puta imao tu rijetku privilegiju i za mene uvijek poseban doživljaj da govorim u sredini gdje su naši ljudi možda još ponajviše Bošnjaci, nego bilo gdje na drugom mjestu u svijetu. I to je ono što najviše obavezuje”, riječi su Prof. Dr. Ferida Muhića, koji je nakon uvodne riječi počeo da govori na temu ”Bošnjaci danas”.

Svakom onom ko poznaje ili je barem čuo za Prof. Dr. Ferida Muhića, suvišno je govoriti o kvalitetu i snazi izrečenog na ovoj tribini. O kakvom je događaju riječ najbolje govori činjenica da je sala Bošnjačkog nacionalnog vijeće bila puna gostiju i čitav sat nakon završetka promocije novog broja časopisa “Bošnjačka riječ” i tribine “Bošnjaci danas”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.