PROMOCIJA KNJIGE „SANDŽAČKI SUDSKI PROCES 1990-1995“

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću 16. Aprila 2016. godine održana je promocija knjige „Sandžački sudski proces 1990-1995“, autora Zumbera Muratovića i predstavlja  dokument o svjedočenju neviđene torture tadašnjeg režima prema pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Na promociji knjige su govorili prof. dr. Isat Skenderović,jedan od tada uhapšenih Bošnjaka, potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin, autor knjige Zumber Muratović i u svojstvu domaćina sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj.

Književnik Zumber Muratović napisao je dokumentarnu – izvornu knjigu „Sandžački sudski proces 1990-1995“, koja je jedinstvena i prepoznatljiva, najviše po svjedošenju o zlu prema nevinim žrtvama u montiranim političkim procesima.

Cilj pokretanja montiranih političkih procesa bio je iseljavanje Bošnjaka iz Sandžaka kao i onemogućavanje svakog vida političkog organizovanja i djelovanja Bošnjaka Sandžaka.

Knjiga „Sandžački sudski proces“ obrađuje period od 1990 do 1995. godine.

Hapšenja, torture neviđenih razmjera nevinih ljudi, montirana suđenja, neviđena medijska hajka trebala je da zaplaši Bošnjake i odvrati ih od svojih političkih predstavnika.

U novopazarskom montiranom procesu uhapšeno je 24 Bošnjaka, a u bjelopoljskom montiranom procesu uhapšen je 21 Bošnjak, koji su tada prvostepenom presudom osuđeni na 168 godina robije ukupno.

U tom periodu je preko 17.500. Bošnjaka prošlo kroz vojno – policijsku torturu o čemu svjedoče i izveštaji Elizabet Ren i  Tadueša Mazovjetskog, Specijalnih izvestioca za ljudska prava Generalnog sekretara UN.

Tadašnja država, SRJ,  i njeni organi sprovodili su organizovani državni teror nad Bošnjacima, etničko čišćenje Sandžaka, kao i masovne otmice, ubistva, granatarinje sela i mnoge druge zločine.

Bošnjačko nacionalno vijeće je kroz  Akcioni plan obradilo i ovu temu i zahtijevalo od Vlade Srbije da zločini nad Bošnjacima budu dio Akcionog plana kako bi država preuzela obavezu da iste istraže i počinioce privede pravdi i kazni.

2016-04-16 promocija (2)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.