Regionalizam kao dobar mehanizam zaštite manjinskih naroda

Potpredsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Vasvija Gusinac i Muhedin Fijuljanin učestvovali su danas na prezentaciji Principa politike integracije nacionalnih manjina u Republici Srbiji, održanoj u Beogradu u organizaciji Foruma za etničke odnose.

Učestvujući u raspravi oni su tom prilikom istakli niz problema sa kojima se bošnjačka nacionalna zajednica susreće u ostvarivanju svojih prava, ukazujući i na pravce i modele njihovog rješavanja.

Posebno, oni su istakli nužnost promjene postojećeg zakonskog okvira, preciziranje statusa nacionalnih vijeća i uspostavljanje adekvatnih zaštitnih mehanizama, kao i ustanovljenje jasnih krivičnih sankcija za prekršioce zakona u pogledu manjinskih prava.

Kao jedan od modaliteta uspostavljanja manjinske samouprave potpredsjednici BNV-a Vasvija Gusinac i Muhedin Fijuljanin su potencirali decentralizaciju vlasti kroz uspostavljanje tzv. srednjeg, regionalnog nivoa.

Govoreći o pitanju integracije oni su ukazali i na opasnost od asimilacije manjina ističući da, kad je u pitanju bošnjački narod, ima mnogo zaostalih neriješenih pitanja iz prošlosti, kao i to da je neophodno u vezi sa tim sprovesti adekvatnu lustraciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.