SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom odluke Republike Hrvatske kojom traži od Srbije vraćanje temeljnim principima Evropske unije u pogledu zaštite i unapređenja manjinskih prava Bošnjačko nacionalno vijeće, izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Bošnjačko nacionalno vijeće, izražava zadovoljstvo odlukom Republike Hrvatske kojom se traži od Srbije da izradi i usvoji objektivan Akcioni plan za manjine i kojom se vraća nada Bošnjacima Sandžaka da Evropska unija nije odstupila od svog temeljnog principa zaštite i unapređenje manjinskih prava.

Ovakva odluka Hrvatske jasan je znak da zemlje članice Evropske unije prate položaj manjina u Srbiji i uvažavaju prijedloge i zahtjeve njihovih legitimnih predstavnika.

Bošnjačko nacionalno vijeće također je zadovoljno i činjenicom da Evropska unija posebnu pažnju poklanja položaju i stepenu ostvarivanja prava manjina koje žive van Vojvodine, u koje spadaju i Bošnjaci u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće ponovo poziva Vladu Republike Srbije da stavi van snage manjinski akcioni plan koji je usvojen nezakonito i koji nema potrebni legitimitet jer ne sadrži prijedloge i zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u čijoj završnoj fazi izrade nije omogućeno učešće legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda u Srbiji i koji nije razmatran na Republičkom savjetu za nacionalne manjine.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva od Vlade Republike Srbije da hitno i bez odlaganja u manjinski akcioni plan uvrsti prijedloge i zahtjeve BNV-a.

Nesposobnost da se usvoji legitiman i zadovoljavajući manjinski akcioni plan kao i nesposobnost da se da zadovoljavajući odgovor na manjinske teme može biti glavni uzrok političkih tenzija, konflikata i ugrožavanja ljudskih prava.

Zaštita manjinskih prava može pomoći u izgradnji održive budućnosti Srbije i doprinijeti garantovanju poštovanja principa digniteta, jednakosti i nediskriminacije. Korist od zaštite manjinskih prava nije ograničena na manjine jer će ova zaštita donijeti stabilnost, ekonomski razvoj i prosperitet svima.