Saopštenje za javnost

Bošnjačko nacionalno vijeće na svojoj redovnoj sjednici održanoj 13. 09.2006.godine, usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Bošnjačko nacionalno vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedlog Izvršnog odbora Vijeća da se prekine svaka saradnja sa Islamskom zajednicom Sandžaka dok je na njenom čelu Muamer Zukorlić.

Islamska zajednica Sandžaka je u izbornom procesu tokom predizborne šutnje za lokalne izbore u opštini Novi Pazar, održanim 10.09.2006.godine, grubo prekršila zakon i umiješala se u politički život.

Muamer Zukorlić kao poglavar Islamske zajednice Sandžaka naredio je sebi potčinjenim imamima da se u svim sandžačkim džamijama, tokom džume namaza, i u vrijeme predizborne šutnje, pročita politički pamflet čime je zloupotrijebio Islamsku zajednicu stavljajući je na stranu jedne političke opcije učesnika na izborima.

Na ovakav način Muamer Zukorlić je pokušao da utiče na rezultate izbora time što je u pomenutom pamfletu,govoreći jezikom mržnje i podjela iznio neistinite podatke i klevete na račun izabranih predstavnika sandžačkih Bošnjaka, čiji je legitimitet i na posljednjim izborima apsolutno potvrđen, te je tako ne samo prekršio zakon već i osnovne postulate islamske vjere.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve vjernike, džemate i odbore Islamske zajednice u Sandžaku da osude ovaj, posljednji u nizu sličnih ispada Muamera Zukorlića i ne dozvole dalju zloupotrebu i politizaciju Islamske zajednice Sandžaka.

2. Bošnjačko nacionalno vijeće će zatražiti od Ustavnog suda Republike Srbije da preispita političko djelovanje Sandžačke demokratske partije i njenog predsjednika Rasima Ljajića zbog upotrebe političkog nasilja kao nedozvoljenog sredstva u borbi za ostvarenje političkih ciljeva.

Novi Pazar
13. 09. 2006. god.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.