Saopštenje za javnost

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je Reisu-I-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću pismo sljedeće sadržine:

“Cijenjeni Reis ef. Ceriću na samom početku Vam želim zahvaliti na poruci koju ste uputili rukovodstvu IZ Sandžaka u kojoj tražite nemiješanje ove institucije u politički život i da kao rukovodstvo naše najstarije institucije, Islamske zajednice ne izazivaju podjele unutar bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Imamo neprijatnu obavezu upoznati Vas sa činjenicom, da je u posljednje vrijeme Islamska zajednica Sandžaka pretvorila vjerske objekte u Sandžaku u mjesta otvorene političke propagande a naročito je postala redovna praksa, da uoči svakih izbora predstavnici Islamske zajednice Sandžaka otvoreno pokazuju ambicije da direktno učestvuju u političkom izbornom procesu ili makar svojim stetnim i nebuloznim saopštenjima utiču na izborni rezultat. Sada su napravili i korak dalje i direktno su prekršili predizbornu šutnju uoči održavanja lokalnih izbora 08.09.2006.godine, direktivom da imami u okviru hutbe citaju u džamijama u Sandžaku, politički pamflet uperen protiv funkcionera i aktivista Koalicije Lista za Sandžak, inače učesnika na pomenutim izborima. Nije poznato u našoj zemlji i civilizovanom svijetu da se velikodostojnici drugih crkava i vjerskih zajednica na ovako brutalan i direktan način mijesaju u politički život. Bosnjačko nacionalno vijeće je u skladu sa zakonom i svojim Statutom, oštro osudilo ovakav čin ponašanja muftije Muamera Zukorlića i njegovog zamjenika Mevluda Dudića i zloupotrebe u političke svrhe sebi potčinjenih imama i cinovnika.

U prostorije Bosnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru a preko Savjeta BNV za odnose sa vjerskim zajednicama obratilo se mnogo imama koji su se žalili da su oni jednostavno primorani da izvršavaju naređenja Zukorlića ali da zbog straha i prijetnji nisu u mogućnosti da djeluju drugačije.Pored toga, poznato Vam je da je Bošnjačko nacionalno vijeće zbog svih ovih razloga prekinulo svaku dalju saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka dok je na njenom celu Muamer Zukorlić.

Ovim pismom prije svega tražimo od Vas da se javno oglasite i saopštite javnosti da li i Vi stojite iza ovakve prakse velikodostojnika i činovnika Islamske zajednice Sandžaka”.

U Novom Pazaru, 05.10.2006.god.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.